В 6 области храната за бедни ще се забави

Нели Чолашка 05 ноември 2012 в 10:17 2154 0

БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС

Обявеното за днес раздаване на храни за бедни по програма "Благотворителност" всъщност не важи за всички области, научи OFFNews.bg от БЧК.

То се отлага за 6 области - София-град, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Монтана и Плевен, защото не са доставени всички продукти, обясниха от червения кръст.

Раздаването на втория транш помощи за бедни се забави доста. Той трябваше да е от 24 октомври до 23 ноември.  При него бедните трябва да получат рекордното количество от 52.750 кг. продукти. 

Продуктите, които всеки ще получи по втория транш, са: брашно - 5 кг; ориз - 5,5 кг; спагети -1,5 кг; макарони – 0,800 кг; бисквити – 0,200 кг; захар – 8 кг; олио – 7 л; леща -12 кг; конфитюр-2 кг; картофено пюре – 1 кг; пчелен мед – 1,5 кг; кафе – 0,250; боб – 8 кг (общо – 52, 750 кг.).

Помощите за бедни се раздават по програма “Благотворителност”, финансирана от Европейския съюз. Изпълнител на програмата е Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

Заради значителната сума, с която се осигуряват храни за 308 хил. бедни, OFFNews се поинтересува какви количества, на каква цена и от кого ще бъдат доставени. 

ДФЗ направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория (Инка) и мед.  Поръчката за Инка, както и за още 8 продукта, спечели едноличен търговец – ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Инката се доставя на цена от близо 20 лв. за килограм. Това е най-луксозната Инка, обясни доставчикът Георги Цанков. 

Миналата седмица избухна скандал с доставения от ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков" боб - Агенцията по храните откри 90 тона боб с гъгрица и принуди Цанков да го подмени за своя сметка. Глобиха го 130 хил. лв.

Боб засега ще се раздава само в областите – Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора, предупредиха от БЧК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!