Европа започва дело срещу България за мултиплексите (обновена)

24 януари 2013 в 13:12 5256 6

Сградата на ЕК в Брюксел
Сградата на ЕК в Брюксел

Европейската комисия обяви, че завежда дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург заради опорочена процедура по издаване на лицензи за мултиплексите* за цифрова телевизия, съобщи днес Брюксел.

Комисията е установила, че процедурата по даване на разрешения за цифрова наземна телевизия се е основавала на прекалено ограничителни условия, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България и е в нарушение на директивите на ЕС за електронните съобщения, пише в съобщение до медиите, публикувано са страницата на Еврокомисията.

Комисията счита, че като е дала пет разрешителни за мултиплекси само с два конкурса през 2009 г., България е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това в критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

Конкурсите бяха спечелени от фирми, близки до банкера Цветан Василев. Това са "Тауърком" и "Хану про", като самите дружества по-късно прехвърлиха лицензите си съответно на "НУРТС Диджитал" и "Ейч Ди Медиа Сървисиз".

Aко съдът в Люксембург се произнесе срещу страната ни по казуса, ще бъде наложена глоба, която е между 20 000 и 200 000 евро дневно от момента на произнасянето.

От прессъобщението става ясно, че Еврокомисията не е удовлетворена от мерките, взети от страната ни срещу опорочените процедури. През март 2012 г. ЕК поиска българските власти да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за ЦНТ. В резултат на критиките Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви конкурс за седми мултиплекс ("Тауърком" и "Хану про" получиха първите 6), но според еврочиновниците честотите за него ще бъдат предоставени твърде късно, след началото на цифровия преход (1 септември 2013 г.), а дотогава се очаква телевизиите вече да са си избрали на кой мултиплекс да плащат, за да ги разпространява.

"Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда", обясняват мотивите си Комисията.

*Мултиплексите представляват цифрова платформа (устройства) от телевизионни канали, които се излъчват заедно на една честота. Един мултиплекс може да излъчва по няколко канала на една честота, която сега заема един аналогов канал. Така ще се приемат сегашните ефирни телевизии след 1 септември 2013 г., когато окончателно трябва да бъде въведена цифровизацията на ефира.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови