Напрежение в администрацията заради съкращенията - готви се стачка

OFFNews 12 октомври 2013 в 16:57 4511 9

Константин Тренчев (лидер на КТ
Константин Тренчев (лидер на КТ" Подкрепа") и Пламен Димитров (КНСБ). Снимка: БГНЕС

Има напрежение в държавните структури заради готвените 10-процентни съкращения на работещите в администрацията. Служителите в Здравната каса например подготвят стачка, обяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в интервю за "Факторът Кошлуков" по TV7.

Подготвяните 10-процентни съкращения бяха обявени от OFFNews вчера, когато публикувахме съгласувателно писмо на финансовия министър Петър Чобанов във връзка с изготвянето на бюджета за 2014 г. В него той иска от ръководителите на 49 държавни структури - министерства, администрациите на Народното събрание и на президента, държавни агенции, комисии, НОИ, НЗОК, Сметната палата, Омбудсмана, Конституционния съд, Сметната палата, както и БНР и БНТ - да направят разчетите си за догодина при 10% съкръщения на числеността на персонала.

“Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г. В тази връзка следва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в т.ч. и на второстепенните Ви разпоредители с бюджет и тези от по-ниска степен в срок не по-късно от края на м. ноември 2013″, се казва в писмото, копие от което OFFNews публикува.

"Ще ви кажа каква беше реакцията в някои структури. Например в Здравната каса хората започнаха да обмислят създаването на стачни комитети", коментира Тренчев.

"Съгласен съм, че държавната администрация е раздута, но когато променяш нещо, трябва да имаш план как го променяш. А не механично да отвееш 10-20%. Тук няма никакъв план. Казва се: "10% намаляваме, за да спестим 10%" - това е механично, не е реформа. Това е правено много пъти, не само от тези", допълни той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!