Реформаторският блок: Властта дава 150 млн. лв. на Ковачки за финансиране на лъжедесница

Последна промяна на 26 юли 2013 в 20:02 15795 24

Петър Москов. Снимка: БГНЕС
Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Правителството ще даде 150 млн. лева на бизнесмена Христо Ковачки с актуализацията на бюджета, за да финансира нова лъжедесница. Това коментира днес Петър Москов (ДСБ) в разговор с представители на Реформаторския блок пред бТВ. Москов визираше новата формация „Обединена демократична алтернатива“, чието създаване бе обявено вчера. В нея ще влязат партия „Лидер“ на Ковачки, „Гергьовден“ НДСВ, БСД „Радикали“, партията на Стефан Софиянски ССД и други.

С актуализацията на бюджета и новата методика за ценообразуване в енергетиката правителството на практика „спонсорира“ ТЕЦ-овете на Ковачки („Бобов дол“ и „Брикел“), както вече коментираха партиите в Реформаторския блок (вижте обяснението по-долу – бел.ред.)

Петър Москов припомни изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че за предсрочни парламентарни избори е все още рано, тъй като още не се е сформирала дясна партия. Москов направи връзка с обединението с участието на партията на Ковачки.

В новия ценови модел в енергетиката, предложен от кабинета „Орешарски“, се предвижда и запазване на още една практика, с която на практика се спонсорират заводските когенерационни централи (за комбинирано производство на топлина и ток), посочи още Москов. Служебният кабинет предлагаше да се свие драстично количеството скъп ток, изкупуван задължително от държавата от тези централи, защото сега те продават цялото си скъпо електричество на НЕК, а ползват купения от НЕК по-евтин ток. Ако заводите сами си ползват енергията и държавата им купува само излишъка, енергийната система ще се облекчи с 50 млн. лева годишно, обяви преди месеци служебният енергиен министър Асен Василев. Това обаче не бе прието от новата власт.

Днес Москов даде пример с когенерационната централа на завода за гуми „Видахим“. Предприятието печели от производство на гуми 20 милиона лева и цели два пъти повече от скъпия ток, който продава на НЕК. „Видахим“ по-рано се управляваше от Георги Христозов, когото кабинетът „Орешарски“ направи шеф на Българския енергиен холдинг, а сега се управлява от приятелката му Севдалина Димитрова, с която от години живее.

Мартин Димитров (партия „Синьо единство) от Реформаторския блок (ДСБ, Синьо единство, Движение България на гражданите на Меглена Кунева, Свобода и Достойнство на Корман Исмаилов и Зелените) заяви, че кабинетът „Орешарски“ всеки ден прави по един гаф и днешният му е идеята за рестарт на проекта „АЕЦ Белене“.

На въпрос кой би бил по-добър премиер от Орешарски, Москов отвърна: всеки е по-добър от него, защото той няма лице - от негово име управлява задкулисието.

На въпрос дали Реформаторският блок би преговарял с ГЕРБ, Москов каза, че това няма да стане, тъй като ГЕРБ бе подкрепяна от същата олигархия – Корпоративна търговска банка и медиите, финансирани от нея, която подкрепя и сегашното правителство. Докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не докаже изрично, че партията му е прекъснала връзките с КТБ, не може да има никакви преговори с нея, подчерта Москов.

Как Ковачки се спонсорира от държавата?

Служебният енергиен министър Асен Василев предлагаше ТЕЦ-овете на Ковачки да бъдат изключени от енергийния микс на страната (списъкът централи, от които държавата задължително изкупува тока), а да бъдат натоварени максимално двете скъпи ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“, но настоящото правителство отхвърли идеята.

Мотивите за предложението на екипа на Василев бяха, че в момента държавата плаща двоен разход, за да държи централите на Ковачки в микса. НЕК има 15-годишни договори за изкупуване на скъпата енергия на „МИ 1“ (на американската компания AES) и „МИ 3“ (на американската „Контур Глобал“) - задължително е изкупуването на съответно 82% и 85% от тока от тях, но когато не изкупува цялото количество, държавата доплаща незакупеното. В същото време сега НЕК плаща втори път на централите на Ковачки, за да произведат съответното електричество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2013 в 14:51

до Византиец - че как ще разбереш, като и на тези рИформатори не им е ясно...
Тези трябва да се изписват като рИформатори, че са нагли и безграмотни

27.07 2013 в 12:36

Българската енергетика заложник на Христозов С указания на ДАНС отменят действието на закон
July 26, 2013 - Новини - no comments
Автор: Явор СИМОВ

Кадровите решения на правителството станаха причина да стартират уникални по рода си протести. Решението, Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС изкара хората на улицата. Последваха още скандални назначения. Премиерът Пламен Орешарски забрави бързо за обещанието си , че при най малки съмнения ще уволнява. Това , че един мъж не си държи на думата в случая е най-малкия проблем за България. Февруарските протести откроиха тежката корупция и проблемите в енергетиката на България. Тогава последваха много обещания. Обещания, които поредно правителство не изпълнява. Хората възстанаха срещу назначението на Пеевски, може би защото беше по лесно да разберат опасността от попадането на ДАНС в неговите ръце. Но назначаването на бившия директор на държавната „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в борда на директорите на Българския енергиен холдинг, заедно с неговия финансов директор Боян Боев и председател на съвета на директорите му в топлоелектрическата централа Илко Желязков, отвори черна дупка в българската енергетика. Срещу самият Христозов тегнат съмнения за корупция , престъпления свързани със слжебното му положение, някои от тях документирани в доклади на държавни институции. Съставяни са му десетки актове от агенция „Държавна финансова инспекция”за провеждането на обществени поръчки в ТЕЦ 2 . Прокуратурата е водила досъдебни производства за злоупотреби с парични средства в особено големи размери – всичките прекратявани.
Защо се оказва, че Георги Христозов е най – пазения човек в българската енергетика в 5 правителства подред ?
Въпрос , на който може би за отговора всеки сам може да се досети, след като Христозов без да се притеснява официално декларира, че разполага с 3,5 млн лева депозити в банки. Защо обаче редица министри, прокурори, че дори и Държавната агенцията за национална сигурност мълчат,не само , за да предпазят Христозов от съд, ами дори по време на този кабинет той беше назначен в борда на директорите на Българския енергиен холдинг. Може би за благодарност на всички онези корумпирани чиновници, които продължават да си получават комисионните, а ние българските граждани да им ги плащаме от нашите сметки за ток.
И за да стане по ясно, ще кажа само , че Георги Христозов се появява на хоризонта по време на правителството на Иван Костов, като изпълнителен директор на топлоелектрическата централа Брикел. Малко след това тя е приватизирана от Христо Ковачки. За благодарност Христозов получава предприятието Видахим в рамките , на което има също Топлоелектрическа централа. Адвокат тогава му е сегашния председател на Парламента Михаил Миков. Естествено разследването приключва без резултат. За благодарност Христозов става изпълнителен директор на ТЕЦ Марица Изток 2. Предприятие от националната сигурност на България, произвеждащо 1650 Мгв ток годишно. За сревнение АЕЦ” Козлодуй” произвежда 2000 Мвг годишно. След 6 годишният му престой в ТЕЦ 2 , държавната централа е с кредити за повече от 800млн евро и е в технически фалит. Фалит, който пак ще плащат всички българи от сметките си за ток. От кратката му визитка можем да обобщим с две думи – прекресен ликвидатор.
Сега наред е БЕХ.
Още с назначаването си милиардите на БЕХ вече са в опасност. Вторият член на Съвета на директорите в БЕХ е бившият председател на съвета на директорите в ТЕЦ 2 Илко Желязков. Той беше разсекретен от Комисията по досиетата като вербовчик от Държавна сигурност. Преди назначаването му в цетралата е работил в Държавния резерв като директор на дирекция „Военно временни запаси” . Сега отново Христозов и Желязков са заедно , но вече с много по отговорна задача.
Сегашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев беше икономически съветник на премиера Сергей Станишев по времето на тройната коалиция. Пи ар на Стойнев в министерството пък е Пи ар – ката на Христозов от Тец 2 Деница Георгиева.
Това, че Георги Христозов е осъждано и реабилитирано лице доведе до прокурорско постановление, според което трябвада му се отнеме достъпа до класифицирана информация и да бъде отстранен от длъжност. Вместо това да стане, министър Стойнев стана поредния адвокат на Христозов. Преди прокурорското разпореждане, Стойнев показваше свидетелство за съдимост ,в което пише че Христозов не е осъждано лице. Но с малки букви на този документ пише, че то е издадено за да послужи за постъпване на работа, а не за проучване за достъп до държавни тайни. Нелеп опит за заблуждаване на гражданите и то от министър.
В наредба №8 от 26.02. 2008г. за функциониране и организация на дейността на бюрата за съдимост се казва:
Чл.39 /1/ В свидетелството за съдимост се вписват данните по чл 35, ал.1 и всички осъждания на лицто
/2/ В свидетелството за съдимост не се вписва осъждането за престъпление
1.което е амнистирано
2.за което лицето е реабилитирана
/3/ Осъждане за което лицето е реабилитирано се вписва само когато реабилитацията съгласно закон или указ не заличава последиците от осъждането. В този случай в свидетелството за съдимост се отбелязва , че лицето е реабилитирано и се посочва датата на реабилитацията.

След като официално прокуратурата призова министъра да отстрани Христозов, всички институции в България замълчаха, освен пиарката Деница Георгиева, която заяви че независимо дали Христозов има или няма право на достъп до класифицирана информация той ще остане в БЕХ. Явно за нея и министърът й законите в България не важат. Според официалната позиция на ДАНС, Христозов може да се счита за неосъждано лице , защото бил реабилитиран. В публикуваната информация на сайта на ДАНС като мотив за тази позиция се цитират задължителни указания на Държавната комисия по сигурност на информацията от 2004г. и 2011 г.
По отношение на изискването по чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ – разрешение за достъп до класифицирана информация да се издава на лице, което не е осъждано
При изясняване на обстоятелствата по чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ се прилагат Задължителните указания на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), издадени на основание чл. 10, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ и въз основа на Решения на ДКСИ № 208-I/18.11.2004 г. и № 68-I/25.10.2011 г. В тях изрично са посочени хипотезите, при които, въпреки наличието на осъждане, лицето отговаря на изискванията на чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ – амнистия, освобождаване от наказателна отговорност и пълна реабилитация.
Съгласно хипотезите по т. ІІ от указанията, проучваното лице отговаря на изискванията на чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ, когато е налице амнистия, освобождаване от наказателна отговорност или пълна реабилитация, с изключение на извършени тежки престъпления и престъпления против мира и човечеството. В тези случаи лицето се счита за неосъждано.
Съгласно хипотезите по т. ІІІ от указанията, проучваното лице не отговаря на изискванията на чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗКИ, когато е налице условно осъждане, помилване, осъждане и последваща непълна реабилитация, прекратяване на наказателното производство със споразумение. В тези случаи лицето се счита за осъждано.

Да, но точно ДКСИ официално казва, че според Закона за защита на класифицираната информация Христозов не може да има какъвто и да е достъп, а ако има следва да му бъде отнет.Тук е мястото да напомним на ДАНС, че те нямат право да тълкуват законите , а са задължени да ги изпълняват. Ако юристите им не знаят , че Закон и Указ не могат да бъдат отменяни от указания то толкова по зле за нивото на агенцията ни за национална сигурност. В чл. 40 ал. 1 от ЗЗКИ ясно и недвусмислено е казано на какви условия трябва да отговаря едно лице, за да може да получи достъп.
Т.4 гласи: Лицето да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер , независимо от реабилитеццията му.
В чл 85 от Наказателния кодекс се казва : Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното.
ЗЗКИ е специален закон и там е установено противното,не се казва пълна или частична, а просто и ясно – независимо от реабилитацията.
Логично отново възниква въпроса, защо службата призвана да пази документите съдържащи класифицирана информация от нерегламентиран достъп защитава не държавните тайни ,а лицето Георги Христозов. Дори и да приемем хипотетично, че мотивите на ДАНС са верни остава въпроса, защо ДАНС не разследва нерегламентираното боравене със секретни документи от страна на Христозов в периода декемврири 2007г. – декември 2010г. , когато Христозов не е имал никакъв достъп, а е боравил със секретни документи. Това е доказано и описано в доклад на Агенцията за финансова инспекция от 2010г. Доклад , който без възражения е подписан и от самият Христозов.
Защо е толкова пазен и важен Георги Христозов и защо институциите четат законите, като дявола евангилието …? На този въпрос може би трябва да отговарят 6 правителства поред, през мандата на които Христозов винаги е оцелявал. Това е модел,който се предава по опис без значение цвета на управляващата партия. Модел зад който стоят милиарди източени от джоба на българския данъкоплатец, достатъчни да запушат устите на тези, които трябва да спазват и налагат закона.

27.07 2013 в 11:14

Aми ти кой си бе, плужек?

27.07 2013 в 08:54

За тези изцепки са изложени в стенограмата на СДС публикувани в Faktor.bg в пълна версия 117 страници изложени от Евгени Михайлов. Реформаторският блок по нищо не се различава с политиката на БСП.

27.07 2013 в 08:39

Сигурно Костов му е казал как се дават от бюджета едни пари на свои хора - АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ/сега ИКОНОМЕДИЯ-Прокопиев,Плевналиев и още ........!!!!!!!!

27.07 2013 в 07:06

Москов, защо не си завреш главата в гъза Костоff, да не си мислиш че 1997 г., когато викахте "Ние няма да ви излъжем, ние няма да ви предадем", а след това подарихте държавата на комунягите, сме забравили или пукнали?

27.07 2013 в 01:37

Абе ти ако си навит да си в една партия с Ковачки и компания, то други може би имат по-различно чувство за лична хигиена ................ само не разбирам, ти защо се дразниш толкова от това !

27.07 2013 в 00:41

НЕК има 15-годишни договори за изкупуване на скъпата енергия на „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“ , обаче БСП имат дълготрайни отношения с Ковачки.

27.07 2013 в 00:23

Тия от Реформаторският блок въобще не ме интересуват,но сметнете едно равенство Софиянски+Черепа на какво еравно?

26.07 2013 в 23:17

и не взимайте повече комисионни и наркотаци крадливи лисунгери