Протести в подкрепа на мораториума за земите

OFFNews 27 октомври 2013 в 14:56 1614 1

Протестът в Добрич.
Протестът в Добрич.

Протести в Добрич и в София имаше днес в подкрепа на решението да се удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци.

В Добрич пред църквата "Св. Георги" по обяд се събраха неколцина души с плакати „Земя, напоена с кръв не се продава!”, „Нашата земя хубава не е за продан!".

„Нашите политици може би за първи път гласуваха съобразно интереса на народа и след това всички до един се отрекоха и си посипаха главите с пепел”, коментира една от протестиращите Синтия Недялкова, цитирана от "Дарик". 

Тя смята, че мораториумът е нужен, докато се изработят закони, които да регулират продажбата на земя, така че „тя да не може да бъде изкупена на безценица от съмнителни фирми и съмнителни физически лица”.

„Ние не говорим, че сме за напускане на ЕС или за нарушаване на международни спогодби. Ние сме за това да се изработи законодателство, което да регулира продажбата на земя.

И вместо да се отричат от думите си нашите политици трябваше да кажат, че мораториумът им трябва, за да могат да изработят това законодателство, което ще защитава нашата земя”, каза още Недялкова.

Протестиращите от Добрич обявиха, че ще събират всяка неделя пред храма "Св. Георги", докато не изпълнят исканията им.  

Протест със същите искания беше организиран и пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в София.

Около 50 души се събраха в 14 ч. и поставиха на стълбите към сградата на министерството плакати с надпис: „1 кв.м. за 0,5 литра вода, 0,50 лева – промоцията е валидна до изчерпване на количествата” и „Земя, напоена с кръв, не се продава”.

Има подредени брошури със заглавие: „Истината за българската земя и мораториума за продажбата й на чужденци”. 

С право хоро протестиращите блокираха за кратко движението бул. „Христо Ботев” пред МЗХ. 

Основното искане на протестиращите е възстановяване на чл. 22, ал.1 от Конституцията от 1991 г., който гласи, че чуждестранни физически и юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя.

Малки деца, облечени в български народни носии, държаха голям плакат с изображение на български ханове, царе, революционери и възрожденци, на който пише: „Не сме дали разрешени да продавате!”.

Към 15.40 ч. протестът, огласен от гайди, се пренесе на кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Алабин".

По настояване на "Атака" и с подкрепата на депутатите от ГЕРБ и някои от БСП във вторник парламентът реши, че мораториумът върху продажбата на земя на чужди граждани от ЕС ще бъде удължен до 2020 г.

Много политици и експерти коментираха, че от това решение нищо не следва, защото мораториумът може да бъде удължен само с промяна договора за присъединяване към ЕС със съгласието на всички страни от евросъюза.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че са се объркали, защото били подведени от "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews