Прокуратурата подгони Цветанов и за осуетено разследване

24 юни 2013 в 14:53 2675 17

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по второ разследване срещу него - за това, че осуетил разследване. 

Цветанов е отказал да подпише прилагането на СРС спрямо шефа на ГДБОП във Велико Търново, въпреки че разрешенията са дадени от председателя на Великотърновския окръжен съд.

Прокуратурата се натъкнала на този случай в хода на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров

Според прокурорите при разследване срещу бившия директор на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров Окръжната прокуратура е изготвила 6 искания за прилагане на СРС. Председателят на Окръжен съд – Велико Търново е издал съдебно разрешение за тяхното прилагане, а искането за подслушване е било за периода август-септември 2009 година. Според Закона за СРС министърът е длъжен да издаде разпореждане към СДОТО за прилагането на СРС.

Въпреки това Цветан Цветанов е отказал такова разпореждане. "Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Според събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!