Премиерът: С какво разполага "Хизбула", че да е опасна?

Александра Маркарян 12 февруари 2013 в 17:12 2104 3

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

"Според Станишев и компания, когато сме посочили "Хизбула", сме застрашили националната сигурност. Защо? С какво е опасна "Хизбула"? С какви аргументи разполага "Хизбула", че да е опасна за националната сигурност?" Това попита премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос.

Той коментира изявлението на вицепремиера Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, извършен на 18 юли 2012 г.

"Хизбула" е бяла организация, както казва Станишев, допълни премиерът днес.

За очакваното официално изявление от "Хизбула" по повод обвинението премиерът заяви: "Не съм чул никой досега да си признае нещо, свързано с подобен акт, така че те ще кажат, че не са те. А Станишев ще ги защити".

По-рано днес електронното издание "Ал Монитор" съобщи, че на 16 февруари лидерът на „Хизбула” Хасан Насрала ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение. Тогава се очаква той да вземе отношение и по представените резултати от разследването на атентата в Сарафово

Шефът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров съобщи за БНР, че България е поискала от властите в Ливан участниците в атентата да бъдат арестувани и екстрадирани у нас. Към момента обаче от ливанска страна няма знаци за евентуално съдействие по случая. Флоров обясни, че е доказано, че взривилият се мъж на летището в Бургас не е камикадзе.

„Най вероятно идеята им е била автобусът да бъде взривен по време на движение, за да може жертвите да са много повече. По принцип това е целта на един терористичен акт. Ако той беше камикадзе, можеше да се качи в автобуса. В автобуса имаше 47 човека, прави две крачки по стълбите и се взривява вътре в автобуса. Ефектът щеше да е поразителен. Има и други неща, които сме установили, които показват и водят към анализа, че това лице не е искало да се самовзривява. Най-вероятно е допусната грешка”, коментира той.

Флоров разказа още, че терористите не са се движили заедно, а срещите им са били редки и конспиративни. Въпреки даденото обещание от премиера на Ливан за съдействие, в момента в ГДБОП няма знаци от ливанска страна за такова. Станимир Флоров смята за правилно обявяването на името на „Хизбула” в случая.

„Защо трябва да го спестяваме, при положение, че имаме предположения обосновани, които ни насочват точно натам? Има неща, които категорично ще се докажат, ако лицата са тук”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews