"Хизбула" прави официално изявление срещу обвиненията за атентата

OFFNews 12 февруари 2013 в 11:00 2670 0

Снимка БГНЕС, архив

„Хизбула” ще направи официално изявление във връзка с обвиненията, че двама членове на военното ѝ крило са отговорни за бомбения атентат в България на 16 февруари.

Информацията беше оповестена от информационното издание „Ал Монитор”, позовавайки се на кръгове, близки до партийната организация на шиитското движение. Сайтът е водеща медия по въпросите за Близкия Изток.

Според приближени до „Хизбула” групировката категорично отрича да е замесена в атаката в Бургас на 18 юли 2012 година. Те посочват, че ако има още какво да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от лидера на „Хизбула” Хасан Насрала на 16 февруари. В събота Насрала ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение.

Според източниците „Хизбула” разглежда българското обвинение от две страни. Смята се, че обвинението е свързано с очакваната "нова фаза в Сирия" и е част от „глобална война”, водена от Вашингтон и Израел срещу „Хизбула”. Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между „Хизбула” и Вашингтон.

Изданието описва подробно какви са мотивите българското обвинение да види бял свят. Според автора на статията Жан Азис, който е журналист в ливанския вестник Al-Akhbar Lebanese newspaper и водещ на политическо предаване по ливанската телевизия OTV, българското обвинение е част от американска стратегия, датираща още от 2002 година. Тогава президентът на Сирия Башар Асад се противопоставя открито на нахлуването на американски войски в Ирак през 2003 година. Решението на Асад било неочаквано и в пълна противоположност с договорката, направена между САЩ и неговия баща - Хафез ал Асад, който преди това получил "благословията на Запада" за контрол над Ливан, срещу подкрепата за сваляне на режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

Това противопоставяне между САЩ и Сирия продължава вече 12 години, обобщава авторът. Това доведе до пълно противопоставяне между Сирия и Запада и оттеглянето на сирийското военно присъствие в Ливан. Така стартира и процесът за атентата срещу бившия ливански премиер Рафик Харири, което дело изцяло дискредитира Сирия и цели изолацията на Асад, а заедно с това - и противопоставянето между Ливан и Сирия.

"Очакванията за това, че сирийското ръководство ще удари "Хизбула", се провалиха. Противниците на "Хизбула" сега са принудени да потърсят други начини за увеличаване на местния, регионален и международен натиск върху партията", пише авторът на статията.  Именно такъв натиск е и обявяването на организацията за автор на атентата в Бургас, заключава авторът на статията Жан Азис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови