Плевнелиев: Срещата в Пловдив мина по протокол

OFFNews 08 август 2013 в 21:52 2382 10

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев коментира двете горещи теми от последните 24 часа – ветото върху актуализацията на бюджета и посещението в Пловдивското мюфтийство. Това стана тази вечер, след като участва в откриването на джаз-фестивала в Банско.

„Аз казах много ясно три неща. Първо искаме повече прозрачност на разходите – какво лошо има в това? Второ искаме да знаем дългът за какво ще се харчи – какво лошо има в това? И трето искаме да знаем по приходната част не може ли да сме малко по-амбициозни. Аз вярвам, че ако не през средата на годината, а примерно октомври или ноември беше направена ревизията на бюджета, тогава можеше да се даде малко повече бих казал шанс на приходната агенция да събере повече, посочи нова версия за мотивите си президентът. Вие всичките работите. Знаете много добре, когато вашият началник каже не събирайте 100 лв., а 90 лв. вие ще съберете 90 лв. Комфортно ще си живеете след това, отново президентът държавния бюджет с работа във фирма. Въпросът е да се опитаме да сме по-амбициозни в приходната част. Служебното правителство, предходното правителство в първите пет месеца събраха по план. В един момент отстъпваме от плана и казваме "липсват ни много пари". Така че това са моите аргументи. Те са изцяло принципни. Трябва да бъдем по-амбициозни в приходите, да бъдем по-прозрачни в разходите и да кажем на нацията за какво ще изтеглим един милиард и за какво ще го похарчим. Нищо повече от това. Виждате много добре как кампанията си върви. Не съм аз този, който разделя нацията на бедни и богати на град и село. Някои обявиха, че има класова борба – богати и бедни, красиви и грозни. Вярвам и с действията си го доказвам, че работя за това нацията да бъде обединена. Но тя трябва да бъде обединена и около ценностите и принципите. А какъв по-голям принцип от това да има прозрачност в парите на нацията. Това са милиарди“, допълни президентът, цитиран от агенция БГНЕС.

След това той потърси аргументи за решението си и в далечното минало.

„Искам да ви разкажа нещо лично. Като министър на регионалното развитие получих подарък един отчет на министъра на регионалното развитие от 1941 г. в книжка. Някой го беше купил от архивар и ми го подари. Искам да ви кажа, че това министерство 41-година е отчитало до последната надница, до последния лев, до последната чистачка, до последния строителен работник, до последния ден. Може би е добре да се поучим от нашите дядовци“, обясни Плевнелиев.

Накрая президентът коментира и посещението си в Пловдив, което предизвика разнопосочни оценки, заради недопускането на български медии в Мюфтийството.

„Като президент отидох, за да уважа българските мюсюлмани и това беше една много специална вечеря. Имаше изключителна атмосфера. Гордея се, че съм първият български президент, който отиде на гости в Мюфтийството, че съм първият български президент, който отиде на гости на български изселници в Истанбул. Това са специални моменти за мен лично като президент - обединител“, каза Плевнелиев.

„Българските мюсюлмани са част от нашето общество и те са за пример. Това, което видях вчера, усещането да бъдем солидарни, да дадем, да отрежем и малкото, което имаме и да го дадем на ближния. Едни изключително земни хора, с които имам честта и гордостта да се отъждествя. Така беше в моя малък роден град Гоце Делчев. Къщата на дядо ми беше на 100 метра от джамията, на около 150 метра от църквата и на около 200 метра от еврейската синагога. Ние всички заедно бяхме едно. Искам като президент да работя за това. За мен това е важно. Междувременно протоколът на президентската институция е действал по правилата, защото знаете много добре, че когато има вечери, в които президентът участва, там се допускат основно гостите“, поясни Плевнелиев.

„Имахме заместник министър-председател от Турция и от още няколко държави, депутати от Гърция, Турция, Македония. Съвсем нормално е и по държавния протокол е да се допускат само официални представители. В този случай имало е представител на президентството и официалният фотограф. Нека да бъде ясно, че това, което е направено от президентската институция е направено по протокол. Той казва, че на подобни вечери отиват само членове на делегация. От президентството е бил само фотографът. Участвал съм в хиляди вечери. Не сте присъствали на тях просто, защото това е и световният протокол, такъв е и протоколът и в България. Така че президентската институция е спазвала протокола, а президентът лично даде пример за обединител. И аз се гордея с това“, каза още президнтът, без да демонстрира кой знае каква скромност.

Президентът Плевнелиев беше в Банско, за да открие 15-то издание на международния джаз-фестивал в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!