Плевнелиев: Срещата в Пловдив мина по протокол

Последна промяна на 08 август 2013 в 21:52 2036 10

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев коментира двете горещи теми от последните 24 часа – ветото върху актуализацията на бюджета и посещението в Пловдивското мюфтийство. Това стана тази вечер, след като участва в откриването на джаз-фестивала в Банско.

„Аз казах много ясно три неща. Първо искаме повече прозрачност на разходите – какво лошо има в това? Второ искаме да знаем дългът за какво ще се харчи – какво лошо има в това? И трето искаме да знаем по приходната част не може ли да сме малко по-амбициозни. Аз вярвам, че ако не през средата на годината, а примерно октомври или ноември беше направена ревизията на бюджета, тогава можеше да се даде малко повече бих казал шанс на приходната агенция да събере повече, посочи нова версия за мотивите си президентът. Вие всичките работите. Знаете много добре, когато вашият началник каже не събирайте 100 лв., а 90 лв. вие ще съберете 90 лв. Комфортно ще си живеете след това, отново президентът държавния бюджет с работа във фирма. Въпросът е да се опитаме да сме по-амбициозни в приходната част. Служебното правителство, предходното правителство в първите пет месеца събраха по план. В един момент отстъпваме от плана и казваме "липсват ни много пари". Така че това са моите аргументи. Те са изцяло принципни. Трябва да бъдем по-амбициозни в приходите, да бъдем по-прозрачни в разходите и да кажем на нацията за какво ще изтеглим един милиард и за какво ще го похарчим. Нищо повече от това. Виждате много добре как кампанията си върви. Не съм аз този, който разделя нацията на бедни и богати на град и село. Някои обявиха, че има класова борба – богати и бедни, красиви и грозни. Вярвам и с действията си го доказвам, че работя за това нацията да бъде обединена. Но тя трябва да бъде обединена и около ценностите и принципите. А какъв по-голям принцип от това да има прозрачност в парите на нацията. Това са милиарди“, допълни президентът, цитиран от агенция БГНЕС.

След това той потърси аргументи за решението си и в далечното минало.

„Искам да ви разкажа нещо лично. Като министър на регионалното развитие получих подарък един отчет на министъра на регионалното развитие от 1941 г. в книжка. Някой го беше купил от архивар и ми го подари. Искам да ви кажа, че това министерство 41-година е отчитало до последната надница, до последния лев, до последната чистачка, до последния строителен работник, до последния ден. Може би е добре да се поучим от нашите дядовци“, обясни Плевнелиев.

Накрая президентът коментира и посещението си в Пловдив, което предизвика разнопосочни оценки, заради недопускането на български медии в Мюфтийството.

„Като президент отидох, за да уважа българските мюсюлмани и това беше една много специална вечеря. Имаше изключителна атмосфера. Гордея се, че съм първият български президент, който отиде на гости в Мюфтийството, че съм първият български президент, който отиде на гости на български изселници в Истанбул. Това са специални моменти за мен лично като президент - обединител“, каза Плевнелиев.

„Българските мюсюлмани са част от нашето общество и те са за пример. Това, което видях вчера, усещането да бъдем солидарни, да дадем, да отрежем и малкото, което имаме и да го дадем на ближния. Едни изключително земни хора, с които имам честта и гордостта да се отъждествя. Така беше в моя малък роден град Гоце Делчев. Къщата на дядо ми беше на 100 метра от джамията, на около 150 метра от църквата и на около 200 метра от еврейската синагога. Ние всички заедно бяхме едно. Искам като президент да работя за това. За мен това е важно. Междувременно протоколът на президентската институция е действал по правилата, защото знаете много добре, че когато има вечери, в които президентът участва, там се допускат основно гостите“, поясни Плевнелиев.

„Имахме заместник министър-председател от Турция и от още няколко държави, депутати от Гърция, Турция, Македония. Съвсем нормално е и по държавния протокол е да се допускат само официални представители. В този случай имало е представител на президентството и официалният фотограф. Нека да бъде ясно, че това, което е направено от президентската институция е направено по протокол. Той казва, че на подобни вечери отиват само членове на делегация. От президентството е бил само фотографът. Участвал съм в хиляди вечери. Не сте присъствали на тях просто, защото това е и световният протокол, такъв е и протоколът и в България. Така че президентската институция е спазвала протокола, а президентът лично даде пример за обединител. И аз се гордея с това“, каза още президнтът, без да демонстрира кой знае каква скромност.

Президентът Плевнелиев беше в Банско, за да открие 15-то издание на международния джаз-фестивал в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 09:25

Плевню е пътник.

Босът му Боко рапоня ще го изрита напролет. За рапоня единственият шанс да остане във властта е да седне на стола на Плевню и нищо няма да го спре да го направи. Той предаде далеч по-ценни за себе си хора като Цветаное и Фидосова, какво остава за палячото Плевнелиев.

09.08 2013 в 08:52

Г-н Плевнелиев го харесват предимно мутромилиционерите от ГЕРБ (с много малки изключения от един-двама платени клакьори).

09.08 2013 в 03:20

ЦИТИРАМ:
Националният стадион е ЕДИНСТВЕНОТО спортно съоръжение, лицензирано от УЕФА за футболни турнири, затова на него ще се играе футбол – заяви министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева.

За 1300 години България… 1 (един ) стадион… жалко.

Да дойде такъв Колос като Уотърс и да се подиграваме на правителствено ниво.

След 100 години нито някой ще идва у нас, нито ще ни има… просто Вакуум.
Жалко.

09.08 2013 в 00:29

Бре! Не можеш ли по-леко със сладострастиете, виж че се окапа:)

08.08 2013 в 23:37

Турският вицепремиер поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък
7 август 2013 17:49 | Николай Колев | 2КоментирайПрепоръчай (0)

© archive.dariknews  
Още по темата
Изгониха българските журналисти от вечеря с Плевнелиев по случай Рамазан Байрам
На кратко неофициално посещение в Плевен беше турският вицепремиер Бекир Боздаг. Той идва в страната по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам, в качеството си на ресорен вицепремиер по проблемите на турските общности в чужбина.
Всяка година по време на празника Рамазан Байрам, в знак на солидарност и съпричастност, Бекир Боздаг посещава турски общности в различни страни.

В Плевен вицепремиерът на Турция посети Панорама "Плевенска епопея 1877". В турската делегация, освен официалните лица бяха включени представители на медии от южната ни съседка, а от българска страна присъстваха само Корман Исмаилов и Касим Дал.

Гостите разгледаха Панорамата и се запознаха отблизо с експонати от фонда на ВИМ. Най-голямо впечатление им направиха образците хладно и огнестрелно оръжие, които грижливо се пазят във фондовете на дирекцията. В духа на добросъседските отношения, директорът на дирекция "Военноисторически музеи", доц. Милко Аспарухов, като домакин подари на турския вицепремиер луксозно издание, представящо различни християнски икони, както и няколко патрона, от бойното поле край Плевен. От своя страна, в знак на уважение Бекир Боздаг дари на доц. Аспарухов изящна ваза.

След обиколката на Панорамата г-н Боздаг поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък.Доц. Милко Аспарухов сподели, че в последно време туристите от Турция в Плевен са значително повече в сравнение с предходни години, като освен Панорамата посещават и другите обекти на дирекция "Военноисторически музеи". „Нашите съседи са сред най-културните и толерантни туристи, като се отнасят с уважение към събитията, случили се край Плевен. Ние приемаме това като едно отношение на граждани, живеещи в XXI век, а не на такива от XIX-то столетие".

Той добави, че специалистите от ВИМ подхождат много отговорно и събитията се предават такива, каквито са и по този начин всички гости приемат това като част от историята, а не като нещо, от което се прави политика. Аспарухов подчерта, че това е всъщност и функцията на Военноисторическите музеи - съхраняването на паметта за случилото се през 1877 г. за бъдещите поколения.

По време на визитата си у нас до сега, турският вицепремиер е посетил село Люляково, Бургаска област, Шумен и Силистра, а след Плевен обиколката му продължава в Русе, Пловдив, Кърджали и Момчилград.

08.08 2013 в 23:25

Всеки има право на лично мнение.
Г-н Плевнелиев не го харесват предимно платените болшевики (с много малки изключения от един-двама левичари, които са идеалисти, но ги заболя от истината, която Орешарски каза на английски пред репортера - а именно, че сме били част от СССР. Каквото си беше вярно - беше си.)

08.08 2013 в 23:16

Не мисля, слабо се представя г-н Плевневлиев. Той е президент и нивото на срещата не е за държавен глава. Жалко. Имам и други забележки, но ще се въздържа до избори.

08.08 2013 в 22:33

Нашият Президент за пореден път запуши устата на болшевиките елегантно. Личи си, че е класи над марксистката смет от Позитано.

08.08 2013 в 22:12

И правилно.
Бареков ли искахте да направи репортаж от мюфтийството? E не му се получи.

08.08 2013 в 22:09

В Истанбул при изселниците отиде пръв Иван Костов, като министър-председател. Редно беше да го спомене.