Плевнелиев: Парламентът набляга на партизанските битки, а не на проблемите на хората

OFFNews 03 октомври 2013 в 15:45 2050 5

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Парламентът набляга повече на партизанските битки и на процедурните хватки, отколкото на проблемите, поставени от хората.

Така държавният глава Росен Плевнелиев коментира пред журналисти ситуацията в страната от последните дни.

"Ние имаме категорично политическа криза. Според мен имаме и парламентарна криза, защото парламентът не функционира на висотата на очакванията на гражданите, за съжаление. Надявам се това да се промени. Имаме и икономическа криза, имаме демографска криза, криза на доходите", коментира президентът.

По думите му всичко това изисква отговорно отношение. "България ще се оправи само по един начин – когато имаме дългосрочни приоритети, когато бъде постигнат консенсус по тях и когато поне по тези приоритети се работи последователно и се постигат резултати", каза президентът.

Той изрази надежда Народното събрание „да се върне към мисията си“ и призова за повече дебати, за аргументи, „а не пред очите на нацията да се разиграват безпринципни и чисто процедурни хватки, които не водят доникъде“.

Държавният глава допълни, че случилото се около вота на недоверие, отхвърлен от партиите, които подкрепят правителството, не допринася за повишаването на доверието на гражданите.

В коментар относно планиран от кабинета допълнителен външен заем от 360 млн. евро, президентът изрази надежда, че този ход на правителството е разчетен с актуализацията от месец август на Закона за държавния бюджет за 2013 година.

„Оказвам се прав, защото тогава помолих на нацията да бъде обяснено заеми в какъв размер, откъде и за какво ще се вземат. Тогава ветото на президента беше възприето като обявяване на война и беше повод за поредната конфронтация, която никога не съм търсил“, припомни Росен Плевнелиев. „Може ли когато президентът ползва конституционното си прави, да го обвинят, че едва ли не е започнал война, напротив. Исках да постигна прозрачност и да бъда полезен на гражданите“, каза още държавният глава.

Президентът смята също, че по високите етажи на администрацията има чистка. Той коментара и уволнението на председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ): "Трудно мога като президент да коментирам действия на правителството, които са изцяло в техните компетенции. Това е тяхно право. Така са преценили".

По думите му - винаги остава въпросителната – защо изненадващо, защо в последния момент, трябва ли по този начин да се уволняват хората, още повече представители на висшата администрация и ръководители на важни институции. Но, за съжаление, това не е единственият случай, който наблюдаваме днес в България, коментира президентът.

По отношение на продължаващия миграционен поток към страната ни Росен Плевнелиев посочи, че България се намира в извънредна ситуация. Очаква се със сегашните темпове на бежанската вълна към края на годината броят на търсещите закрила у нас да се удвои, каза президентът. Той отново призова за отговорно отношение на институциите в тази посока.

„Трябва да покажем своята демократична и европейска принадлежност и както много други държави – да покажем съпричастност и организация и да се погрижим за нуждите на хората, които се намират в голяма беда“, заяви президентът. Хората трябва да покажат своето гостоприемство и солидарност, допълни държавният глава и изказа благодарност на гражданите, които се включват в благотворителни акции в подкрепа на нуждаещите се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови