Плевнелиев: Чакам 45 млрд. евро до 2020 г.

22 ноември 2012 в 15:29 1626 2

Росен Плевнелиев. Симка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Симка: БГНЕС

"До 2020 година в България ще се изсипят около 45 милиарда евро на база на сметките, които аз виждам, ако се справим добре, ако работим здраво и заедно", заяви президентът Росен Плевнелиев.

 Държавният глава изнесе лекция по за актуалните проблеми и приоритети в системата за национална сигурност по покана на Атлантическия клуб.

"Аз не съм се променил, не съм под сянката на никого", каза президентът. "Такъв, какъвто бях като министър, такъв съм и като президент. Аз съм много търпелив и добър, но имам ценностна система и може би това пролича и при казуса "Марковска", допълни той.

"Очакваме отговорни действия и промяна на посоката на политиката на Скопие. Трябва да се спре антибългарската кампания, да се спазва декларацията за добросъседство, искаме тази декларация да се превърне в договор", отбеляза отново държавният глава за отношенията ни с Македония и подкрепата ни за членството й в Евросъюза.

"По отношение на сигурността и на националните приоритети трябва да планираме не до 2020, а и много по-напред, заяви още президентът Росен Плевнелиев. - Четирите ключови думи са интеграция, технологии, ресурси и демография", убеден е държавният глава. 

Плевнелиев изтъкна, че трябва да се справим с три ключови за обществото предизвикателства и приоритета - енергийната ефективност, енергийната диверсификация и развитието на енергийната инфраструктура.  

Според Плевнелиев страната ни трябва да има дългосрочен план как да управлява ресурсите си и когато те не са достатъчни, да е ясно от къде те ще бъдат набавени. "Земеделието е приоритет и цифрите го доказват. Експортът на земеделската продукция през последните 2 години нараства. Искам България да се превърне в производител и износител на храни, не се радвам, когато изнасяме милиони тонове жито, много ще се радвам, когато изнасяме милиони тонове готови храни", каза още държавният глава.

 "Негативната демографска картина в България е сериозен проблем за институциите. Трябва да възприемем политики, които да върнат нашите сънародници в България, както и да привлечем талантливи компетентни хора от другите страни", каза още президентът. Според него трябва да се вземат всички адекватни мерки за стимулирането на раждаемостта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!