Писаха оценка 2.90 на държавата за грижата за децата

Борислава Бибиновска 15 април 2013 в 15:15 1624 0

Деца.
Деца.

Оценка по-ниска от среден 3 писа Националната мрежа за децата на държавата за грижата й за децата през 2012 г.

Това показват данните от годишния доклад на НМЗ, озаглавен "Бележник 2013"

Докладът разглежда и оценява изпълнението на 40 ангажимента в 5 ключови области, поети от държавните институции за работа с деца. На база на данни и факти докладът посочва кризисните проблеми в държавната политика за децата и изготвя 13 препоръки за подобряването живота на децата у нас.

Най-ниска оценка - слаб 2.38, експертите поставят на детското здравеопазване. Тук в най-голяма степен има неизпълнени обещания и несъстояли се реформи за повишаване здравния статус на българското дете. 

Според експертите няма напредък по създаването и внедряването на механизми за пълно и ранно обхващане на всички жени за наблюдение през бременността и майчинството. През 2012 г. се е увеличил броят на жените, които са имали право само на 1 посещение при лекар заради неплатени здравни осигуровки. Увеличен е и броят на раждания и аборти в тинейджърска възраст.

Двойка получава МЗ за изпълнението на обещанието за подобряване условията за психично здраве на децата. Докладът посочва, че няма никакви индикации за подобряване подкрепата на деца с психични проблеми. Същевременно в страната има едва 11 кабинета за психиатрична помощ при минимално изискване 28.

Високо остава и нивото на детската смъртност през 2012 г., въпреки че експертите отчитат подобрения в снижаване на показателите. Данните сочат, че коефициентът на детската смъртност в България е 8.5% при средна стойност в ЕС - 4.8%. Най-висока е детската смъртност в Сливенска и Пазаджишка област, като тя обхаваща главно ромското население. 

Слаба оценка получават и мерките, предвидени от институциите за подобряване на семейната среда и алтернативните грижи и прилагането на принципите по Конвенцията на ООН за правата на детето. Докладът посочва, че се повишава делът на бедните деца. За 2011 г. те са се повишили на 369.5 спрямо 2010 г., когато са били 340.4.

В същото време експертите настояват да се формира фигурата на детски омбудсман , който да следи за спазването на правата на децата.

"Среден 3"  получава образованието за предприетите мерки и ангажименти. Експерти отчитат, че продължава да бъде ниско нивото на образованост в ранна детска възраст. В сферата на образование според експертите  трябва да се въведат И стандарти за ранно детско развитие и постигане на 100% обхващане на децата в начален етап на образование и 90% ниво на завършено средно образование. Друга препоръка на специалистите е свързана с изграждането на "подкрепяща среда" за децата и учениците със специални образователни потребности. 

Най-висока оценка за изпълнение на поетите ангажименти са констатирани в сферата на детското правосъдие. Основните проблеми са свързани с квалификацията на съдии и прокурори за работата с деца по време на разпит. Експертите  настояват за допълнителна специализация на съдии, прокурори и следователи. Те отчетоха и нуждата от по-сериозни мерки , свързани с онлайн безопасността на децата.

Оценката за грижата на децата в доклада през 2011 г. пък е бил среден 3. 

 "Национална мрежа за децата" (НМД) обединява повече от 111 неправителствени организации, работещи в сферата на децата и семействата в България. Целта на НМД е да заздрави и улесни работата на държавните институции за подобряване грижата и благоустройството на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови