Паралелното броене с точна прогноза след 22 ч.

Елица Мартинова 12 май 2013 в 16:23 1978 0

Гюнтер Отис Снимка: БГНЕС
Гюнтер Отис Снимка: БГНЕС

Първите прогнози на австрийската фирма (SORA), която ще направи паралелно преброяване на изборните резултати, ще са готови след 22 ч. Те ще са относително точни - възможната грешка според SORA ще е около 1,5% и няма да влияе върху разпределението на мандатите в 42-рото Народно събрание.

Това съобщиха на пресконференция в изборния ден Гюнтер Огрис и Кристофер Хофенгер от австрийската фирма. Те подчертаха, че досега SORA е извършила 50 паралелни преброявания, 48 от които – в Австрия. Представителите на организацията посочиха, че при изборите в Австрия не е имало сериозни отклонения между резултатите на организацията и официалните данни от вота.

„През 2003 г. обаче участвахме на изборите в Грузия. Тогава се натъкнахме на случай, в който изборните резултати просто бяха измислени. Проекти като нашия гарантират, че подобен тип неща ще бъдат избегнати“, коментира Гюнтер Огрис.

Как ще се направи паралелното преброяване

На брифинга представителите на SORA дадоха подробни обяснения за методиката на паралелното преброяване.

В изборния ден и нощта след 12 май организацията ще се помещава в „Интер Експо център“ в София. На разположение на австрийската фирма ще са над 150 компютъра, които ще бъдат използвани за въвеждане на данните от Секционните избирателни комисии.

До компютрите в залата ще бъдат изпратени всички сканирали протоколи от СИК-овете в цяла България. Информацията от тях ще се въведе от двама души, които ще попълнят данните независимо един от друг. След това ще се направи трета проверка и ако числата не съвпадат, протоколът ще се подложи на проверка за качеството. При сгрешените протоколи „тежката дума“ ще има Централната избирателна комисия или съответната Районна избирателна комисия. Веднага щом ЦИК или РИК се произнесат по сгрешените документи, SORA ще въведе коректните данни в системата си.

„Системата за контрол на качеството е много надеждна и затова очакваме надеждни цифри по резултатите. Надяваме се да ги публикуваме още в понеделник. Контролът на качеството в ЦИК се извършва по подобен начин, затова очаквам сходни резултати“, коментира Гюнтер Огрис.

Прогнозни резултати още тази вечер

От SORA се ангажираха, че първите прогнозни резултати от вота ще излязат още тази вечер. За целта в екипа на организацията работят анализатори, чийто прогнози досега винаги са били изключително точни. На базата на данните служителите ще изчислят и мандатите, разпределени в 42-рото Народно събрание.

Ръководителят на екипа Кристофер Хофенгер обясни, че за целта SORA е набелязала 600 избирателни секции, чийто протоколи ще се обработят с приоритет. Тези СИК-ове са избрани, така че да представляват относително представителна извадка за резултатите в цялата страна.

Австрийската фирма очаква, че до към 22 ч. ще бъдат обработени половината от приоритетните 600 протокола. На базата на тези данни SORA ще може да направи прогноза с възможно отклонение до 1.5%.

Официалните резултати от паралелното преброяване ще бъдат качени на адрес fairelections-bulgaria.eu.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови