Вигенин: Пет партии ще пращаме протоколи за паралелното преброяване

Милен Енчев 07 май 2013 в 19:23 2387 6

Вигенин (вляво) и представителите на останалите партии, които организират паралелното преброяване. Снимка: Сергей Антонов
Вигенин (вляво) и представителите на останалите партии, които организират паралелното преброяване. Снимка: Сергей Антонов

Паралелното преброяване на предстоящите парламентарни избори ще бъде поверено на австрийския институт SORA, обяви днес групата партии, които организират преброяването (БСП, ДСБ, Атака, ДПС и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева). Преброяването ще се базира на ксерокопията от протоколите от всички 11 900 секционни избирателни комисии в страната, които брои и ЦИК. Австрийският екип ще даде прогнозните резултати между 22 и 0 часа в изборната вечер, а окончателните - на другия ден. За инициативата разговаряме с Кристиян Вигенин от предизборния щаб на БСП.

Колко очаквате да достигне стойността на паралелното преброяване - освен договорените 142 000 евро? Какви ще са страничните разходи около него?

Каквото и число да кажа, няма да е коректно. Мога да кажа, че освен сумата, която обявих, която е договора с института SORA, закупуват се скенери и компютри за изчислителния център. Не мога да кажа крайната стойност, ще обявим всичко по пера още следващата седмица. Мога да кажа, че тези разходи за хардуер, са разходи, които не са загубени – партиите след приключването на изборите ще могат да ги ползват за ежедневната си дейност.

Към кои други потенциални изпълнители (освен SORA), отправихте офертата? Държахте ли изпълнителят да е външен?

Държахме да е европейска компания или институт, който има опит и достатъчен международен авторитет. Защото за нас е важно не проста да бъде изваден резултат – сигурно и със собствени сили бихме могли да извадим някакъв резултат. Заставането на компания с такъв международен авторите като SORA за нас е гаранция, че резултатът няма да може да бъде оспорван – от медии, от политическите опоненти от ГЕРБ, от гражданите. Те застават с името си зад резултата, който ще бъде получен – не са компания, която може да си позволи да изпълнява политически поръчки.

Обявихте, че преброяването ще се базира на протоколите от секционните избирателни комисии, които всяка партия дава. Партиите ще разполагат със ксерокопия на протоколите от едни и същи секции, тоест, ще има дублиране на копията. Възможни ли са варианти на тези ксерокопия?

Не бих казал. Договорката ни е всяка една партия да се ангажира със събиране на протоколи. Те са ксерокопия, така че би трябвало да са еднакви. Идеята е да бъде сканиран и изпратен в изчислителния център първият протокол от всяка една секция, който пристигне, за да можем да гарантираме бързина на процеса, не само акуратност. Останалите партии събират тези протоколи и ако се окаже, че има някакъв проблем с протокол – може ксерокопието да не е достатъчно добро, ние сме в контакт, така че веднага да бъде поискан съответният протокол от друга партия за сканиране и изпращане. Така ние в известен смисъл дублираме работата, но в следващите ден-два ще избистрим логистиката, за да не се стига до струпване на много хора на едно място.

Предварителните резултати на австрийския екип ще се правят чрез съотнасяне на получените данни от извадка от 600 секции върху всички 11 900. Как ще бъде подбрана извадката, така че да се направи адекватно съотнасяне и да не се стига до екстраполиране на данните от Монтана например върху Кърджали, където изборните нагласи са различни?

Те ще направят прогноза на базата на т.нар. бързо броене. Има 600 секции, които са селектирани от тях, по техните модели, от които ние имаме ангажимент да предоставим данните максимално бързо. Тези 600 секции са подбрани така, че да дадат резултат, много близък до финалния. По същия начин, както работят социологическите агенции – аз съм сигурен, че те също правят паралелно броене, но на много по-ниска база. Това, което Гюнтер Огрис (управляващ съдружник в института SORA – бел.ред.) се опита да обясни, е, че те имат механизми за екстраполиране на резултата, така че още преди да получат от нас данните за тези секции, те могат да обявят резултат за всичките 600, със съответната възможна грешка.

При какво положение бихте оспорили резултата от вота? Според размера на разминаването между официалното и паралелното преброяване?

Мисля, че е рано да поставяме условия. Не можем да говорим в проценти – каква е разликата между 0.9 и 1.2% например? Ако изобщо се стигне до идея за оспорване на вота, тя сигурно ще е комбинация от различни фактори – как е преминал изборният ден, какви нарушения сме регистрирали... Тоест, резултатът от паралелното преброяване би бил само елемент от евентуално наше искане за ново преброяване или за непризнаване на изборите. Много е рано. Нашата цел не е да оспорим тези избори. Нашата цел е да създадем условия, в които ще бъдат сведени до минимум опитите за манипулации в броенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови