Вигенин: Пет партии ще пращаме протоколи за паралелното преброяване

Последна промяна на 07 май 2013 в 19:23 1696 6

Вигенин (вляво) и представителите на останалите партии, които организират паралелното преброяване. Снимка: Сергей Антонов
Вигенин (вляво) и представителите на останалите партии, които организират паралелното преброяване. Снимка: Сергей Антонов

Паралелното преброяване на предстоящите парламентарни избори ще бъде поверено на австрийския институт SORA, обяви днес групата партии, които организират преброяването (БСП, ДСБ, Атака, ДПС и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева). Преброяването ще се базира на ксерокопията от протоколите от всички 11 900 секционни избирателни комисии в страната, които брои и ЦИК. Австрийският екип ще даде прогнозните резултати между 22 и 0 часа в изборната вечер, а окончателните - на другия ден. За инициативата разговаряме с Кристиян Вигенин от предизборния щаб на БСП.

Колко очаквате да достигне стойността на паралелното преброяване - освен договорените 142 000 евро? Какви ще са страничните разходи около него?

Каквото и число да кажа, няма да е коректно. Мога да кажа, че освен сумата, която обявих, която е договора с института SORA, закупуват се скенери и компютри за изчислителния център. Не мога да кажа крайната стойност, ще обявим всичко по пера още следващата седмица. Мога да кажа, че тези разходи за хардуер, са разходи, които не са загубени – партиите след приключването на изборите ще могат да ги ползват за ежедневната си дейност.

Към кои други потенциални изпълнители (освен SORA), отправихте офертата? Държахте ли изпълнителят да е външен?

Държахме да е европейска компания или институт, който има опит и достатъчен международен авторитет. Защото за нас е важно не проста да бъде изваден резултат – сигурно и със собствени сили бихме могли да извадим някакъв резултат. Заставането на компания с такъв международен авторите като SORA за нас е гаранция, че резултатът няма да може да бъде оспорван – от медии, от политическите опоненти от ГЕРБ, от гражданите. Те застават с името си зад резултата, който ще бъде получен – не са компания, която може да си позволи да изпълнява политически поръчки.

Обявихте, че преброяването ще се базира на протоколите от секционните избирателни комисии, които всяка партия дава. Партиите ще разполагат със ксерокопия на протоколите от едни и същи секции, тоест, ще има дублиране на копията. Възможни ли са варианти на тези ксерокопия?

Не бих казал. Договорката ни е всяка една партия да се ангажира със събиране на протоколи. Те са ксерокопия, така че би трябвало да са еднакви. Идеята е да бъде сканиран и изпратен в изчислителния център първият протокол от всяка една секция, който пристигне, за да можем да гарантираме бързина на процеса, не само акуратност. Останалите партии събират тези протоколи и ако се окаже, че има някакъв проблем с протокол – може ксерокопието да не е достатъчно добро, ние сме в контакт, така че веднага да бъде поискан съответният протокол от друга партия за сканиране и изпращане. Така ние в известен смисъл дублираме работата, но в следващите ден-два ще избистрим логистиката, за да не се стига до струпване на много хора на едно място.

Предварителните резултати на австрийския екип ще се правят чрез съотнасяне на получените данни от извадка от 600 секции върху всички 11 900. Как ще бъде подбрана извадката, така че да се направи адекватно съотнасяне и да не се стига до екстраполиране на данните от Монтана например върху Кърджали, където изборните нагласи са различни?

Те ще направят прогноза на базата на т.нар. бързо броене. Има 600 секции, които са селектирани от тях, по техните модели, от които ние имаме ангажимент да предоставим данните максимално бързо. Тези 600 секции са подбрани така, че да дадат резултат, много близък до финалния. По същия начин, както работят социологическите агенции – аз съм сигурен, че те също правят паралелно броене, но на много по-ниска база. Това, което Гюнтер Огрис (управляващ съдружник в института SORA – бел.ред.) се опита да обясни, е, че те имат механизми за екстраполиране на резултата, така че още преди да получат от нас данните за тези секции, те могат да обявят резултат за всичките 600, със съответната възможна грешка.

При какво положение бихте оспорили резултата от вота? Според размера на разминаването между официалното и паралелното преброяване?

Мисля, че е рано да поставяме условия. Не можем да говорим в проценти – каква е разликата между 0.9 и 1.2% например? Ако изобщо се стигне до идея за оспорване на вота, тя сигурно ще е комбинация от различни фактори – как е преминал изборният ден, какви нарушения сме регистрирали... Тоест, резултатът от паралелното преброяване би бил само елемент от евентуално наше искане за ново преброяване или за непризнаване на изборите. Много е рано. Нашата цел не е да оспорим тези избори. Нашата цел е да създадем условия, в които ще бъдат сведени до минимум опитите за манипулации в броенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2013 в 03:00

На тези избори ще стане ясно КОЛКО мандата ОТКРАДНАХА КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ на миналите парламентарни избори! Самото поведение на КРАДЦИТЕ, ДОКАЗАНИТЕ КРАДЦИ на съвременна България, показва и на най-заблудените, че ГЕРБ са единствената партия в България, която работѝ колкото можа за народа си! Не бяха идеални, но колкото можаха - направиха. Дано повлекат крак и се появят по-почтени, по-компетентни и по-работливи! Дотогава - ГЕРБ! Единствените, които не са във властта ЗА ДА КРАДАТ!!! С това Борисов остава в историята - прекрати корупционния танц на българските политически партии и ни доближи с една крачка по-близо до цивилизования свят! Сполай му!

07.05 2013 в 23:59

Протоколите на СИК трябва да удовлетворяват 6 контроли.
Ако не, протоколът е сгрешен.
До колкото знам практиката на РИК, такива протоколи се поправят преди да бъдат приети за обработка от РИК.
Това ще бъде една причина за разлики между резултатите от ЦИК и паралелните преброители.
Втора причина ще бъдат грешките при въвеждане на данните от паралелните преброители. В ЦИК такива грешки вероятно се откриват с процедура на двойно въвеждане от различни хора.

Разлики ще има неминуемо и те ще се дължат на неграмотници, съставящи секционните протоколи.
Познайте кой ще прави грешките.

07.05 2013 в 23:06

Г-н Вигенин как тактично заобиколи въпроса дали са предложили възлагане на същата дейност на друго "авторитетно име".

Разминаване между данните на ЦИК и данните от ПЪРВИТЕ протоколи ще има, въпросът е колко големи.

07.05 2013 в 20:43

като гледам 2269 гласа за БСП си задава ощее въпроси нямат край ... Един от тях е Българи вие МАЛУМНИ ли сте , че ще гласувате за тоя другия дето ни краде сумати години и той ? Поне потърсете нещо НОВО като се вдигате на бунт и искате промяна и БЪДЕЩЕ в България !!!

07.05 2013 в 20:40

Като гледам 2580 гласа пък за ДСБ си задавам още въпроси, като един от тях е Българи вие ИДИОТИ ли сте че гласувате за този дето ни окраде най-яко ?

07.05 2013 в 20:38

За въпросната анкета като гледам 2 289 гласа за герб и си задавам много въпроси като един от тях е Българи вие ТЪПИ ли сте или просто искате пак същите идиоти, който избягаха от отговорност дори ?