Отворено общество: Идва най-критичният евродоклад

15 юли 2012 в 11:54 1543 0

Иванка Иванова. Снимка: БГНЕС
Иванка Иванова. Снимка: БГНЕС

Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади от ЕК, които сме получавали досега. Вероятно не толкова критичен, колкото доклада през 2008 г. Това каза пред БНР Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт "Отворено общество".

"Правителството отказва да признае, че в България има проблеми, които ЕК се опитва да наблюдава. Двете години на подем и устрем по отношение на доклада на ЕК започват с приключването на мандата на тройната коалиция. Този устрем за положителна промяна е видим от доклада през 2010 г., когато се покачи силно активността на прокуратурата, на полицията. Това беше по положителен начин отчетено от ЕК. Това, което виждаме през 2011 и 2012 е, че постигнатият напредък се оценява от комисията като крайно недостатъчен през 2010-2011 г. Мисля, че и комисията и доминиращите фактори в страната осъзнават, че сме стигнали до ръба на това, което може да се постигне като напредък в сегашната конституционна рамка", заяви Иванова.

Тя каза, че един силно критичен доклад от ЕК през 2008 г. съвпадна тогава с обществените нагласи за корупцията като основен проблем на обществото и в крайна сметка помогна на партия ГЕРБ да спечели изборите.

"Правителството се крепи на твърдата подкрепа на независими депутати. Такова правителство трудно прави структурни мащабни промени, такива, които в момента са необходими да бъде рестартирана съдебната система. Редно е да изведем извън скоби някои обективни фактори. Последните 2 години не виждаме дори елементарно усилие да бъдат идентифицирани проблемите такива, каквито са и да бъде предприето политическо действие за тяхното решаване.

По какъв начин се проведе изборът за следващия състав на ВСС и как ще бъде избран главният прокурор, тези два избора вече тръгнаха със скандали и с едно видимо усилие да бъдат манипулирани в негативна посока. Случаят с кариерните бонуси - видя се, че и бонусите, и възможността сегашният състав на ВСС да избере главния прокурор бяха елиминирани по някакъв начин, това е лошо развитие според мен", каза още Иванова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews