Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Онколозите настръхна срещу политическо назначение в "Александровска"

Александра Маркарян 18 юли 2013 в 17:25 7464 6

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

И онколозите настръхнаха срещу политическото назначение в университетската болница "Александровска". Здравния министър и бивш шеф на АГ болница "Шейново" Таня Андреева назначи в управата ù свой бивш колега от "Шейново" - акушер-гинеколога д-р Сема Фаикова-Колева.

За да настани Фаикова-Колева в Съвета на директорите на "Александровска", Андреева отстрани от там декана на Медицинския факултет при Медицинския факултет проф. Марин Маринов. Така в управата на болницата влиза АГ специалист при положение, че самата болница няма АГ отделение или клиника. В същото време иначе университетската болница остава без академично представителство в управата си.

Срещу политическото назначение в "Александровска", което Андреева отказа да коментира, се обявиха Асоциацията на студентите медици в България-София (АСМБ-София), Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) и членовете на Факултетния и на Деканския съвет на Медицинския факултет при Медицинския университет в столицата. От АСМБ-София и АРМО изпратиха писмо до Андреева на 16 юли, чрез което те изразяват категоричното си несъгласие и възмущението от решението на МЗ от 3 юли за отстраняване на проф. Маринов.

"Деканът на МФ е представител не само на институцията на факултета, но и на тази на "Александровска" болница. Деканът е гарант за интегритета и развитието на академичния състав в болницата и за устойчивото протичане и развитие на учебно-преподавателския процес, осъществяван в нея с хилядите български и чуждестранни студенти, докторанти и специализанти", пише в писмото.

От двете асоциации настояват Андреева да преосмисли решението си. "При незачитане на мнението ни сме готови да преминем към ефективни действия", завършват те.

На следващия ден подобно писмо изпрати до Андреева и Студентският съвет на Медицинския университет в София.

Днес Колективът на Специализираната болница по онкология в София и още шест организации се присъединиха към протеста. В писмото им до председателя на здравната комисия в парламента, здравния министър, председателя на УС на БЛС, председателя на Софийската лекарска колегия на БЛС, Академичния съвет на МУ-София, Деканския съвет на МФ при МУ и медиите се казва:

"СБАЛ по Онкология" ЕАД е едно от първите лечебни заведени, в които започнаха политическите назначения в Съвета на директорите... За съжаление, политическите назначения предсказуемо продължиха и в други лечебни заведения и сега сме свидетели на поредните нелепи промени в Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" ЕАД.

Ето защо колективът на СБАЛ по Онкология ЕАД и подписалите се по-долу организации се присъединяваме към протестите на Асоциацията на студентите медици в България-София (АСМБ-София) и Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО), членовете на Факултетния и на Деканския съвет при Медицинския факултет, гр. София с ясното съзнание, че това е разрушителен подход както за самите лечебни заведения, така и за цялата национална здравна система в страната."

Писмото е подписано от председателя на БЛС в Специализираната болница по онкология в София д-р Красимир Катерински; доц. Асен Дудов от Българското онкологично дружество; д-р Иглика Михайлова, секретар на Българската национална асоциация по онкология; д-р Константа Тимчева от Българската асоциация по медицинска онкология; доц. д-р Панайот Куртев, Асоциация на колостомираните в България; доц. д-р Елена Александрова, Асоциация по рак на млечната жлеза "Царица Маргарита"; д-р Стефан Гергов, Национален онкологичен медицински център, гр. София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews