Не е ясно дали разбитото от Вежди Рашидов заведение е плащало наем

13 февруари 2013 в 17:41 2021 0

Затвореното заведени
Затвореното заведени "Toba&Co". Снимка: Сергей Антонов

Не е ясно, дали заведението, което беше разбито по нареждане на министъра на културата Вежди Рашидов, е плащало наем от 2006 година.

Това е становището на областния управител на София Данаил Кирилов. 

В понеделник сутринта заведение „Toba&Co“, което се намира в бившия царски дворец в София, бе принудително затворено. В мрежата беше разпространено видео, от което се вижда как по нареждане на Рашидов вратата на заведението се разбива с чук, за да бъде изнесено оборудването в него заедно с мебелите.

Не е ясно дали “Toba&Co” са плащали наем от 2006 г. до сега, защото тогава е въведен новият закон за държавната собственост, който забранява даване под наем чрез съвместна дейност на публична държавна собственост. Това каза пред OFFNews областният управител на София, който е издал заповедта за напускането на обекта от наематели на заведението.  Той обясни, че според цитирания закон, се забранява да се дава държавен имот като вместо наем са реализира вид съвместна дейност между наемателя и държавата. Той допълни, че последният договор, подписан за съвместна дейност, е изтекъл през 2006 година. От тогава не е ясно дали собствениците на заведението са плащали наем на държавата.

OFFNews потърси за коментара двете страни в спора.  

Собственикът на „Toba&Co” твърди, че е очаквал преподписване на договора за наемане на помещението с Министерството на културата. В същото време обаче културното ведомство отлагало това.

„В понеделник дойдоха и разбиха ключалката от Министерството на културата. Просто не изчакаха да дойде момчето с ключа. Ние още от предишната вечер бяхме започнали да се изнасяме. Те не пожелаха да ни продължат договора и ние в момента имаме съдебен спор, по който съдът все още не се е произнесъл. Това е и една от причините, че все още не бяхме напуснали заведението“, обясни собственикът на бара Ивайло Гиндев.

Той обясни, че споровете му с културното ведомство продължават вече година. „Те искаха да прекратят договора една година преди да изтече през декември месец 2012 г., но не ни дадоха конкретно обяснение за това“, допълни Гиндев, който обясни, че последният договор с държавата е подписан през 2007 г.

„През всичките 11 години, откакто сме на това място, сме плащали наем. Имаме забавяне реално от два месеца, в които не сме си плащали. Галерията има две сметки и всеки път са ни казвали по коя от двете сметки да превеждаме парите. Не знам защо имат две сметки. За ноември месец съм си платил наема, както и консумативите. Аз четох някъде какво съм бил казал, че не съм платил наема - така е, защото не са си го поискали. Това значи, че трябва да се издаде фактура и на тази база да се плати наема, както на нас ни дават на протокол какво са измерили и на тази база плащам тока. В момента, в който ми предоставят нещо за плащане, аз го плащам. Всеки път е имало уточняване по коя сметка да се преведат парите, този път не е имало“, обясни Гиндев.

Телефонът на министъра на културата беше изключен. По-рано днес пред bTV Вежди Рашидов коментира, че „тези хора” са настанени там „още по времето на Абрашев” (проф. Божидар Абрашев бе ресорен министър в периода 2001-2005 година – бел. ред.) и договорът им е изтекъл. Според него разположилите се в сградата са били уведомявани от година по надлежния ред, но отказвали да освободят помещението. Затова и от миналата седмица имало издадена заповед от областния управител да бъдат изведени.

„Категорично отказват да отворят и да предоставят помещението на собственика – Министерство на културата, и се наложи да отида да ги помоля да отворят. Тези хора, като не предоставиха ключа, най-елементарното нещо – извикахме ключари, които да отворят вратата и да се сложи нова брава”, обясни Рашидов.

На въпрос какъв наем е бил плащан на министерството, той не успя да даде конкретен отговор. В продължението на разговора обаче изтъкна, че не е грешка присъствието му на мястото на акцията по отварянето, тъй като той е принципал и неговият подпис стои върху всяко решение.

В отговор на твърденията на властта, собственикът на заведението попита защо не е изгонен още през 2006 година, когато е имало въведени нови правила. „Когато дойде новото ръководство, анексът беше подписан през 2009 г. Ако сме в нарушение, защо подписват анекса? До 2011 г. не е имало проблем с това, че сме наематели там. Не е ставало въпрос, че договорът е незаконосъобразен. Ставаше въпрос, че покрай ремонта на галерията се позоваваха на заповед на министъра къде да бъдат изнесени скулпторите. По този повод директорката на галерията ни пусна едностранно прекратяване на договора, позовавайки се на тази заповед, където ние въобще не фигурирахме като нещо, което трябва да бъде премахнато. И това обжалвахме в съда. Все още съда не се е произнесъл“, каза още Гиндев.

Той коментира още: „Всъщност реално тези наеми, които са от тогава, аз не би трябвало да съм ги платил, защото имам финансова претенция, но аз съм ги платил, защото така се е получило. Аз имам финансови претенции към тях, които съм искал по някакъв начин да бъдат приспаднати, но въпреки всичко съм си плащал наема“.

На въпроса как си обяснява реакцията на Министерството на културата да ги изгони именно сега, собственикът на Toba&Co. каза: „Имам едно единствено обяснение, някакви лични интереси. Но сега, след като се раздуха случаят, се съмнявам, че без търг ще може да се даде“.

Преди да се влошат нещата, аз очаквах като свърши договора ни да има търг, в който бях готов да участвам. Въпреки че е част от двореца и галерията, това място е узаконено като търговски обект.“

Обяснението на Министерството за това, че трябва да напуснем обекта е, че ни изтича договора. Това е сега последното. Преди това имаха други обяснения. Явно някой ги е посъветвал, че по-добрият вариант е да изчакат да ни изтече договорът и тогава да ни изгонят. В противен случай те трябваше да платят доста сериозно обещетение. Все още това не е отпаднало, защото няма определени от съда“, заключи Гиндев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови