МЗХ решава отношенията си с доставчика на заразен боб

31 октомври 2012 в 07:39 1690 0

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните, шефът на фонд "Земеделие" и директорът на Агенция по безопасност на храните ще решават на работна среща как да действа държавата след избухналия скандал с пакетите с разваления боб.

Част от хранителни продукти, предназначени за социално слаби граждани. Агенцията по храните сигнализира в понеделник за 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Бобът е една от храните, които са включени като помощ за бедните по програма “Благотворителност”, финансирана от ЕС. 

Експерти от Агенцията по храните проверяват фирмата доставчик - Фантастика 95 - Георги Цанков. Тя е избрана чрез обществена поръчка от Държавен фонд „Земеделие" да пакетира храните. В началото на седмицата инспекторите сигнализираха, че в складовете на БЧК в Плевен и Добрич са открити 50 тона зрял фасул, пълен с паразити и червеи. 

Георги Цанков дава пресконференция днес, на която ще изнесе данни за доставките по програма "Благотворителност" на БЧК. Вчера беше забранено да се пакетират други 40 тона от заразения боб и така, според земеделския министър Мирослав Найденов спряното количество е почти 100 тона. Той увери, че днес ще стане ясна съдбата на отношенията с доставчика. 

На този етап е рано да се каже дали страната ни ще загуби пари по програма "Благотворителност" на ЕС, която финансира закупуването на хранителни продукти за социално слабите граждани. 

От фонд "Земеделие" се надяват че на 5 ноември ще започне закъснялото с повече от седмица раздаване на хранителни продукти за бедните. Тази година 21 милиона евро за изхранването на социално слабите у нас, помощите са предназначени за над 300 000 българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков