МВР търси четвърти участник в атентата в Сарафово

27 юли 2013 в 14:54 2516 1

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Българските власти търсят и четвърти замесен в атентата на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., съобщава в. „Преса“.

В четвъртък МВР за първи път официално обяви имената на двама от съучастниците на взривения атентатор - Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство.

При разследването на взрива в Сарафово е събрана информация, който сочи към четвърти терорист, за когото до момента имаше само предположения. Информацията сочи, че и той е ливанец. За разлика от останалите трима, които пристигат у нас на 28 юни 2012 г. с влак от Варшава, той е влязъл по същото време в страната ни през Капитан Андреево от Турция.

Мъжът се легитимирал с венецуелски паспорт на името на Джон Джагет. Проверка със съдействието на чуждите спецслужби и Интерпол е показала, че паспортът на Джон е фалшив. Мъжът, който бил с характерни арабски черти, е използвал в България ливански паспорт. Той е пътувал до Бургас с автобус и влак, след което се е присъединил към екипа край морето. За четвъртия атентатор разследването още не е разкрило как се е измъкнал от страната, но се предполага, че това е станало през граничния пункт Малко Търново в Турция, откъдето следите му се губят. 

Няколко дни след взрива на летището антимафиоти и полицаи претърсваха района край граничният град за следи от атентатора. Има хипотеза, че Джон Джагет е бил шефът на екипа терористи, но засега това не е доказано. Предполага се, че венецуелският паспорт на мъжа също е изработен на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут. Разследването на нашите и партньорските служби установи, че документите на атентаторите са изработени именно там. В университета са учили издирваните Мелиад Фара и Хасан Хасан.

Освен с шофьорските книжки менте на имената на Жак Фелип Мартен, Ралф Рико и Браян Джеймисън Фара е имал и още една фалшива лична карта пак от Мичиган на името на Хюсеин Моузес, твърдят разследващи пред „Преса“. Разследването на атентата в началото се е насочило и към ливанеца Махди Газали, сражавал се за талибаните в Афганистан и лежал в затвора в Гуантанамо. След излизането получава шведско гражданство и отива да живеем там, след което следите му се губят. След публикуването на кадрите с атентатора на летището медиите оцениха голямата прилика между Газали и терориста, загинал по време на атентата. Шведските власти отрекоха той да е замесен, но без подробности.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров обещаваха, че България ще поиска официално от Ливан да бъдат екстрадирани у нас оцелелите атентатори, за да бъдат съдени в България. Досега това не е направено, защото не разполагаме със сигурни доказателства, научи „Преса“. До Австралия и Канада нашите власти са изпратили искания да ни предадат доказателства, „годни за следствено дело“, а не оперативна информация, твърдят източниците на вестника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови