Мирослава Тодорова освободена и като шеф на Съюза на съдиите

Владимир Йончев 23 ноември 2012 в 22:40 3483 2

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Мирослава Тодорова, която през юли бе скандално уволнена от Висшия съдебен съвет, е освободена и като председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

Освобождаването й от този пост обаче не е свързано с политически натиск. Освен Тодорова е било освободено и цялото ръководство на Съюза на съдиите заради изтекъл мандат, предаде БНР.

Мирослава Тодорова е номинирана за втори мандат. По-вероятно е тя да се откаже, коментират пред Националното радио участници в събранието.

Сред другите номинирани се открояват имената на на  Таня Маринова и председателят на Благоевградския районен съд Екатерина Николова. Предложени за поста са и  съдии от ВКС, Севлиево, Враца и Стара Загора.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) провежда годишното си Общо-отчетно изборно събрание в Пловдив. Магистратите заседават два дни. Очаква се да бъде изслушан докладът за тригодишния период на работата на стария управителен съвет и да бъде избран нов.

Името на Мирослава Тодорова стана символ на безпрецедентен натиск на управляващите към съдебната система. Поводът бе делото за клевета, което тя заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. След това близките до него магистрати стартираха наказателна процедура срещу Тодорова с мотива, че е забавила дела.

Уволнението й беше последвано от първия в историята ни протест на съдии, както и от остри критики от страна на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!