Йовчев: Оставка на кабинета не е проблем, но в случая не е решение

Юлиан Христов 06 август 2013 в 13:08 2642 16

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Оставката на правителството по принцип не е проблем, но в този случай не е решение. Ще бъде безотговорно да пристъпим към една непремерена оставка, която може да тикне страната към по-дълбока криза.

Това каза пред БНР вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Той обясни, че е оптимист за това, че скоро ще бъде намерена форма на диалог между правителството и протестиращите. „Важно е да бъде намерена подходящата форма на диалог с хората, които протестират“, каза той и заяви, че е оптимист за това протестите да излъчат свои представители. „Това ще е една от стъпките, които ще са ползотворни по отношение на кризата“, коментира Йовчев, според когото правото на протест на гражданите е на първо място и управляващите трябва да се вслушват в гласа на улицата. „Много неща, които чуваме от протестиращите, вече имат прояви в стъпките на правителството, включително и в МВР“, коментира Йовчев.

По отношение на полицейското насилие по време на нощната блокада на парламента минстърът обясни, че очаква резултатите от проверката на прокуратурата. Според него, ако има доказано насилие от страна на служителите на МВР, то това са единични случаи. Йовчев не смята, че за появата на белия автобус на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, който провокира безредици, вина може да бъде прехвърлена на НСО.

Йовчев отчете, че има драстичен спад в броя на подслушвания. Спрямо декември миналата година има три пъти намаление на приложените СРС.

От закриването на СОД МВР ще спести близо два млн. лв. По думите на Йовчев служителите от тази дирекция ще бъдат пренасочени в охраната на обществения ред, сигурността и борбата с престъпността.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews