Миков: Парламентът трябва да разтовари хората от работата си

Елица Мартинова 06 август 2013 в 08:54 3668 15

Михаил Миков, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябва да има извънредно заседание на парламента, дори да има вето по бюджета от страна на парламента. Депутатите трябва да си починат, а и Народното събрание трябва да разтовари хората от работата си. Това заяви пред БНТ председателят на парламента Михаил Миков.

Председателят на НС обаче изрази надежда, че държавният глава няма да се възползва от правото си на вето по толкова съществен законопроект, какъвто е този за бюджета.

„Много се надявам, че няма да има вето. Много се надявам, че президентът ще се съобрази с това, че правото на изпълнителната власт е да реализира своята политика“, каза Миков.

Той подчерта, че в историята на България никой президент не си е позволявал да наложи вето по закон от този тип. Председателят на НС дори припомни случай, в който тогавашният президент Първанов е изразил остро несъгласие с бюджета на ГЕРБ, но не е наложил вето.

Миков отхвърли възможността Росен Плевнелиев да наложи вето само по една част на законопроекта за актуализация на държавните финанси.

„Няма тази част, няма онази част. Изходите са два - дали ще върне законопроекта или ще издаде указ за неговото публикуване, другото е в кръга на оправданията“, каза Миков и припомни, че измененията в бюджета ще осигурят пари за редица социални мерки и за разплащане с бизнеса.

И без Пеевски щеше да се намери повод за недоволство

„И без Делян Пеевски пак щеше да се намери повод за протести. Той е само поводът, а причината е липсата на представителство на десницата в парламента“, коментира обществените настроения Миков.

На въпрос от страна на водещия чие е било предложението за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Миков отказа да отговори с обяснението: Предпочитам да не коментирам. Някои неща стават ясни с времето.

По думите му кабинетът „Орешарски“ е работи под прицела на недоволните десни избиратели, които не се чувстват представени парламента. Според Миков именно това е причината за продължилото над 50 дни недоволство.

"Тези, които не са доволни от отсъствието си в парламента, търсят пътища за предсрочни избори. Има една друга опасност – дори утре да има предсрочни избори, някой друг, който не е доволен от изборния резултат, да вкара страната в перманентно напрежение, защото резултатът не го удовлетворява", предрече Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!