Йонко Грозев: ГЕРБ извозват с автобуси хора за протестите

Последна промяна на 17 юни 2013 в 17:12 5243 18

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Аз лично станах свидетел на инцидент, при който хора на ГЕРБ замеряха с различни предмети протестиращ, който носеше плакат срещу г-н Борисов. Мои приятели ми споделиха, че са видели как ГЕРБ извозват хора с автобуси за протестите. Това заяви в интервю за OFFNews Йонко Грозев - член на Националния съвет и секретар на "Движение България на гражданите".

Г-н Грозев, изненадаха ли ви протестите, които продължават вече четвърти ден?

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС просто разкри това, което преди само подозирахме - че това правителство е просто фасада, зад която стоят други интереси – икономически и политически. Интереси, които българското общество не знае, не може да прецени доколко те са легитимни и обществено полезни, поради което правителството много бързо загуби своята легитимност.

В крайна сметка изненада ли ви светкавичната реакция на гражданите?

Изненада ме фактът, че правителството си позволи такова скандално предложение. Все пак, става въпрос за икономическа и медийна империя. Която вече успешно успява да е много близо до властта в трето поредно правителство. Желанието един от хората на тази империя директно да управлява и държавна институция е една стъпка в повече. В този смисъл изненадата дойде от предложението на кабинета, а бързата реакция на обществото за мен бе по-скоро радостно събитие, а не толкова изненада.

Как разчитате издигането на Пеевски като кандидатура. Подцени ли кабинетът българския народ?

Да, определено, те подцениха българския народ. Това показва до каква степен този икономико-политически картел, който управлява България много години, е загубил представа за реално, за това как се чувстват, какво мислят българските граждани. Тази загуба на реалност доведе до това откровено безобразие.

Какви са вашите предположения, по чия инициатива е била издигната скандалната кандидатура на Делян Пеевски?

Тук можем само да предполагаме. От това, което публично разбрахме като информация, тя е подкрепена и от г-н Станишев, и от г-н Местан, и от премиера Орешарски. Логиката на тази кандидатура е една гротескна логика на това, че само мафиот може да се справи мафиоти – очевидно такава е преценката на управляващите за работата, която ще трябва да върши председателят на ДАНС. Именно тази логика „Ти трябва да си същият като тях, за да се справиш с тях“, плюс логиката за справяне с политическия противник, са били нещата, които са оправдали подобно решение. То, разбира се, за пореден път е изключило от картината българските граждани и тяхното желание за нормално работещи институции.

От „Атака“ съзират в демонстрациите организационна намеса от страна на ГЕРБ. Какъв е вашият коментар, имате ли наблюдения?

Ние също сме забелязали такива инциденти. Аз самият бях свидетел на инцидент, при който срещу протестиращ, който носеше протестен плакат и срещу г-н Борисов, бяха хвърляни предмети. Това се случи на първия протест в петък, още докато демонстрацията бе пред Министерски съвет. По него бяха хвърляни най-различни предмети, не можах да видя точно какви. Той не пострада, но в крайна сметка бе принуден да свали плаката си. Впоследствие мои познати ми разказаха, че са видели как от провинцията са докарвани хора, които да подкрепят ГЕРБ.

Струва ми се, че това е един от рисковете пред протестите - протестът да бъде използван за поредното завъртане на колелото, в което едната част на олигархичния модел на управление се качва на власт. А това, което протестът наистина иска, е смяна на целия олигархичен модел, а не просто на едно или друго управление.

И все пак, в хипотезата, в която протестиращите постигнат исканията си и има нови избори, не смятате ли, че този „гаф“ на БСП налива вода в стомната на ГЕРБ?

Има такъв реален риск. Все пак, хората, които излязоха на протести са достатъчно политически и граждански будни, за да знаят, че връщането на ГЕРБ на власт не е решение на проблемите, пред които е изправена България, и че това, което е необходимо, е смяна на по-фундаментални, основни правила, по които се осъществява политическият живот и управлението на страната. Тези промени са свързани и с изборното законодателство, и с начина, по който се структурират и се управляват службите за сигурност, изобщо – целия апарат, с начина, по който се гарантира върховенство на закона. За да стане това, на нас като общество ни е необходим доста широк дебат, който включва по-сериозни промени – и законодателни, и конституционни, и като политическо представителство. Аз вярвам, че това ще се случи. Огромната енергия, която видях на протестите, ми дава увереност да смятам, че хората са наясно какъв е дневният ред, какви са рисковете и няма да бъдат лесно подведени.

Да разбирам ли, че според вас най-оптималният вариант за България са нови избори час по-скоро, макар те да се случат според настоящия Изборен кодекс?

Този парламент има легитимност да вземе само едно решение и то е да приеме промени в Изборния кодекс, за които ние говорим много отдавна. Те са свързани с изчистване на избирателните списъци, с въвеждане на машинно гласуване и други неща, които сме говорили неведнъж. Те ще гарантират по-честен изборен процес.

Вярвате ли наистина, че 42-рото Народно събрание има воля за това?

Откровено казано, се съмнявам. Но това е решението, което парламентът има легитимност да вземе. За други решения той няма легитимност. Това, на практика, до голяма степен обезсмисля неговото съществуване. Разбира се, съществува рискът да се завърти олигархичното колело и тези, които са отдолу, да се опитат да се качат отгоре. Все пак, в крайна сметка, аз вярвам в зрелостта на българските граждани и в това, че те ще дадат шанс за едно ново начало.

Какво ще посъветвате протестиращите?

Търпение, увереност в това, че тогава, когато действаш в интерес на обществото, нещата в крайна сметка ще се случат.

Малко по-рано днес от ДСБ обявиха, че възможно най-скоро ще започнат преговори за обединена десница. Смятате ли, че от „Движение България на гражданите“ ще намерите общ език с ДСБ и ще имате поле за съвместна работа?

Във всички случаи ще търсим общ език. Ние по много неща, които са свързани с програма, с оценка на актуалната ситуация, сме имали допирни точки с ДСБ, така че това е естествен, навременен процес, в който ще участваме с готовност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2013 в 17:53

ЕЙ... МНОГО МЪЖЕ *** ИМА БЕ..... КАТО ТОВА *** !
<strong>Нецензурните коментари и обидите ще бъдат изтривани!</strong><em>

18.06 2013 в 16:08

На вниманието на БСП и най вече на Майчето Манолова
Днес в 17 часа организираме самолет от летището на Европа за София с членове на ГЕРБ,за протести пред народното събрание.Ще пребиваме всеки червен,син,черен,розов и т.н. боклук.Сигнала е анонимен,но много сериозен.Вземете спешни мерки.

18.06 2013 в 12:39

Мен ме извози собственият ми разум с автобус 213.

Интересно ми е колко ли плащат на платените драскачи , които напоследък се нароиха навсякъде.

Колко ли струва човешкото достойнство?

18.06 2013 в 12:26

ГНУСЕН ,ДОЛЕН ,ЛЪЖЕЦ ! АЗ ПЪК ИСКАМ ДА РАЗКАЖА НА ВСИЧКИ ,ЧЕ СЕСТРА ТИ Е КУРВА! ДАЕ БА И МЕКЕРЕТАТА ВИ НАГЛИ ДА ЕБА!!!!

18.06 2013 в 12:23

Жалък, некадърен драскач, няма нужда да се мазниш на управляващите – те си тръгват и ти ще си останеш същата малка марионетка.
Ти или нагло лъжеш или си най-тъпия журналист щом не си успял да снимаш това, което твърдиш. Защо не кажеш, че си снимал всичко, а после "едни мутри ме пребиха и ми взеха фотоапарата", доста добра сензацийка ще излезе.
И кажи "Мерси" за идеята, защото главичката ти май е бедна на идеи, щом изстрелваш такива простотии без покритие

18.06 2013 в 11:53

Бареков: Пеевски не ми е платил нито лев!

Значи ти е платил в евро или в долари? Но няма смисъл да се оплакваш от това - та нали винаги можеш да си гои замениш за левчета?

18.06 2013 в 11:27

Към lightofjah, който на 18 юни 2013 в 0:12 казва: Поредният откъснат от действителността.

Не е откъснат от действителността. Той е част от системата, срещу която вървят протестите, а хората от тази система са готови да направят по сто политически и медийни салтоморталета и дори да се ухапят по задника, само и само да запазят правителството и парламента. Защото ако протестиращите постигнат макар и непълна победа, техните мечти и опитите им да се вредят в сладката, мека, лека и доходна власт значително ще намалеят.

А те за нищо друго не са кадърни. Впрочем, те и в това са толкова некадърни, колкото и във всичко друго. Иначе не биха говорили глупости, кретенизми и идиотизми, на които един човек от форумите, който няма материален интерес да им вярва, никога не би им повярвал.

Тяхната цел е протестиращите да насочат основните си усилия срещу ГЕРБ, който също е виновен за състоянието на държавата, но за момента е неутрален. Ако е вярно, че някъде извън страната Бойко се е срещал с представител на статуквото, това би означавало, че те искат да го привлекат, за да станат непобедими от подобни протести. Но за сега няма признаци да са успели. Ето защо те продължават да се опитват да насочат протестиращите основно срещу ГЕРБ, за да отслабят натиска срещу самите тях, а и за да принудят Бойко да се съюзи с тях. Но за сега, поне извън форумите, и протестиращите , които не са от ГЕРБ, и протестиращите от ГЕРБ, ако има такива, не се хващат на тази уловка, която, ако се хванат на нея, ще доведе до разгром на протестите, а след това - и на ГЕРБ.

18.06 2013 в 11:03

Майстор Балкански казва 17 юни 2013 в 23:41

Е, то човек бива да бъде нахален и нагъл, но този нахален и нагъл майстор на кретенизмите, които ни сервира, прекалява. Та кой, ако не е откачен като този Майстор на кретенизми и неговите подобни, ще повярва, че очевидно неорганизираните от никого десятки хиляди протестиращи са платени от ГЕРБ или от когото и до било другиго? И без някой да ги организира и контролира са тръгнали сами, че са взели и децата си със себе си?

А лидерите на ДПС, БСП и Атака толкова ли са гламави, че не се сещат, че такива техни защитници с такива очевидни кретенизми и идиотизми само карат хората още повече да се съмняват в техния, на хората от елитите на тези три партии, ум и в тяхната политическа прозорливост?

18.06 2013 в 08:50

Платен Трол е Балкански!

18.06 2013 в 00:12

Поредният откъснат от действителността.