Искания за оставки и съд в първия парламентарен ден

Лъчезар Вълев 04 септември 2012 в 17:20 1600 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С гръмки и емоционални изказвания бе открит новият парламентарен сезон днес. На първото заседание се чуха остри критики срещу управляващото мнозинство и гръмки предложения за вдигане на минималната заплата и пенсиите в страната.

Пръв на парламентарната трибуна излезе зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев, който обяви приоритетите на управляващите за новия сезон.

"Основната задача на всички нас през новия сезон е подготвянето и приемането на бюджета на държавата за 2013 г.", заяви Велчев.

"Ще можем да осигурим такъв обем от средства и да се затвърдят позициите на България в Европа като финансово стабилна и конкурентна държава", каза още той. По думите му България е сочена от евроатлантантическите партньори, като добър пример за много европейски държави, като успешната финансова политика и икономически растеж позволяват в началото на новата година да бъдат увеличени пенсиите.

Велчев припомни увеличението на минималната работна заплата, минималната пенсия и заплатите на работещите в спешната медицинска помощ.

Той се обърна към опозицията с думите: „Няма как да не се направи сравнение между пустинния пейзаж, в който превърнахте страната, всички вие след управленията си през последните 20 години, и всекидневно променящата се България днес. Едва ли има човек, който би избрал вашето управление пред строящите се нови магистрали, пътища, спортни зали, стадиони, метро, паркове, кръстовища на няколко нива, музеи и още много неща, които вие не можахте да направите”.

След Велчев думата в парламента взе лидерът на БСП Сергей Станишев.

"ГЕРБ следва максимата - не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря", зави той. Станишев се обърна към управляващите: "Имахте три години да реализирате вашата предизборна кампания. Тя не е реализирана нито за икономиката, нито за увеличаване на доходите."

Лидерът на БСП определи говоренето за увеличаването на пенсиите и заплатите от страна на правителството като "чиста демагогия".

Станишев определи като приоритет увеличаването на минималната работна заплата на 350 лв. и отпускането на еднократна помощ на пенсионерите от 150 лв.

От своя страна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан призовава за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори наесен. "В света на ГЕРБ се случват чудеса, в реалния живот обаче нещата са доста жестоки“, каза още той.

След Местан парламентарната трибуна окупира председателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Той изтъкна, че проблем номер едно на България в момента е безработицата. „Кабинетът поема нов популистки път. Правителството тръгна към левия популизъм. С леви решения не може да се излезе от кризата. Правителството продължава да толерира монополите”, добави Димитров. Лидерът на групата на сините в парламента засегна и болезнената тема за цените на горивата.  "Това, което се случва с цените на горивата, е наистина скандално. В България няма конкуренция, цели 16 страни в Европейския съюз имат по-ниска надбавка на бензина и дизела”, заяви Димитров.

Дойде ред и на председателят на "Атака" Волен Сидеров. Той настоя за вдигане на минималната работна заплата на 1000 лева, а минималната пенсия да стане 500 лева.

"Това, ако не можете да го направите, станете домоуправители", обърна се към управляващите Сидеров. По думите му през това лято е имало вълна от циганска престъпност у нас.

„Не ходих на Малдивите, на Канарите. Разговарях с български граждани непрекъснато. Партия „Атака” е тази, която ще продължи да настоява в своята политика за отстояване на българското достойнство”, добави Сидеров.

По думите му има колониално присъствие в България на чужди монополисти. Сидеров разкритикува и политиката на културния министър Вежди Рашидов. „В българската култура има революционен поврат – министърът на културата е решил да започне съвместни сериали с Турция. Нямам думи да коментирам тази нова вълна на нови българо-турски исторически сериали”, заяви лидеръ на "Атака".

Сидеров поиска оставката на министъра на външните работи Николай Младенов, заради липсата на реакция по случая с изложбата на представените като македонски ръкописи в Белгия.

Той призова за ревизия и съдебни санкции за Комисията срещу дискриминация, заради скандалът около стиховете на Ботев в учебниците. Сидеров поиска да бъдат изправени пред съд бившият председател на комисията, както и нейните членове, заради провеждане на антибългарска политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови