Интелектуалци настръхнаха срещу новия шеф на архивите

OFFNews 02 септември 2013 в 13:59 8435 42

Иван Комитски Снимка:
Иван Комитски Снимка: "Монитор"

Протестно отворено писмо срещу смяната на ръководството на Държавна агенция "Архиви" изпратиха 56 историци и преподаватели до премиера Пламен Орешарски и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Рокадата бе извършена на 28 август. На мястото на доц. д-р Мартин Иванов за председател на ДА "Архиви" бе назначен Иван Комитски.

"Изразяваме своето недоумение и тревога от взетото решение и призоваваме за неговото преразглеждане... Като представители на своите професионални гилдии и на академичната общност настояваме за преразглеждане на взетото от правителственото решение. Кариерата на г-н Комитски е в разрез с установената практика, начело на тази важна институция да бъдат назначавани утвърдени учени, които имат професионално отношение към паметта – като учени, а не като полицаи", пишат преподавателите.

"Уволненият председател на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Мартин Иванов е историк с академична кариера, утвърден в професионалните среди у нас. Смяната в ръководството на ДА „Архиви” не беше придружена от никакъв професионален аргумент. Представена беше само кратка биографична справка на г-н Иван Комитски", отбелязват те. Въпросната справка сочи, че Комитски е работил в Централния държавен исторически архив, в архивите на МВР (1988-2008), включително и като директор на дирекция „Информация и архив”, бил е и директор е и на аналогичната дирекция в ДАНС от 2009 г.

В писмото си историците споделят опасенията си във връзка с назначението:

"Отварянето за ползване на архивите в нашата страна означава прозрачност при самото събиране на документите и тяхното свободно ползване без идеологически и политически „целесъобразни” ограничения. Мъчителният разговор за нашата памет е част от прехода към демократизирането на нашето общество и той далеч не е приключил. Не на последно място той се спъва от проблема за архивите и достъпа до тях.

...

 

Вярваме, че основната задача на председателя на ДА „Архиви” е именно осигуряването на максимален публичен достъп на граждани, журналисти и изследователи до архивното наследство, съхранявано в ДА „Архиви”, а не тяхното прикриване или унищожаване.

Целият професионален опит на г-н Комитски преминава в служебния архив на институции, станали известни със стремежа си да ограничат публичния достъп до техните архивните фондове, а не с опити за тяхното опазване и популяризиране. Преминаването на тези архиви под граждански контрол срещна дълга съпротива и отне твърде много време, беше съпроводено със съдебни дела за отказ за достъп до информация.

Като служител в отдел, а след това – служба „Информация и архив” в МВР, през 1990 г. г-н Комитски е част от екипа на архива на МВР, взел участие в изпълнението на печално известната заповед на министър Атанас Семерджиев и на началника на отдел „Архив” Нанка Серкеджиева за унищожаването на личните дела на сътрудници и жертви на Държавна сигурност – днес от тези архивни дела са останали единствено протоколите за унищожаване, под които може да се срещне и подписът на г-н Комитски.

Като директор на дирекция „Информация и архив” в МВР през 2006 г. г-н Комитски беше активно действащо лице в селективното изваждане на досиета на някои български журналисти и обществени лица. А като началник на архива на Държавна агенция „Национална сигурност“ г-н Комитски не показа готовност за декласификацията на документи на тази служба и на нейните предшественици, които са с изтекъл срок на класификация и които съдържат ключова информация за началото на прехода в страната.

Подписалите писмото настояват за прозрачна процедура при избора на председател на агенцията. Сега по закон той се назначава с решение на Министерския съвет. По този повод подписалите писмото се обръщат към премиера Орешарски с думите:

"Считаме, че и начинът на взимане на това решение противоречи на заявеното от Вашето правителство желание и готовност за сътрудничество и консултации с представителите на експертните общности и гражданското общество в определянето на държавната политика в различните сектори. Липсата на аргументи за това решение и непрозрачния начин за неговото взимане хвърля сериозна сянка на съмнение и върху политиката, която правителството смята да следва по отношение на осмислянето на близкото минало на страната. Професионалният път на новия председател на ДА „Архиви” поставя под сериозно съмнение готовността му да продължи започнатите от предишното ръководство проекти за популяризирането на архивите, включително и инициативата за изграждане на Музей на репресиите на Държавна сигурност, която беше подкрепена както от президента на Република България, така и от президента на Федерална Република Германия г-н Йоахим Гаук."

При публичната процедура за избор на председател трябва да има възможност за участие на хора, които отговарят на изискванията за поста и са добре приети от професионалната общност; от кандидатите трябва да се иска представяне на концепция и те са бъдат изслушвани публично, така че да могат да отговарят на въпроси по политиката, която планират да следват.

"Категорични сме, че партийни съображения за номинации за изключително важния пост председател на ДА „Архиви” са неадекватни и обричат работата на историци, изследователи, журналисти и граждани на изтощителна и далеч не винаги успешна борба срещу манипулативното събиране, отваряне и ползване на архивите, срещу филтрите на всякакви забрани и ограничения за достъпа до информация", пишат в заключение преподавателите.

Писмото е изпратено днес, 2 септември.

Подписалите го са:

Проф. д.ф.н. Атанас Стаматов

Проф. д.ф.н. Божидар Кунчев

Проф. д.и.н. Димитър Луджев

Проф. д.ф.н. Добрин Тодоров

Проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски

Проф. д.с.н Ивайло Дичев 

Проф. д.и.н. Иван Еленков

Проф. д.ф.н. Кръстина Петкова

Проф. д.с.н. Кольо Коев

Проф. д.ф.н. Лиляна Деянова

Проф. д.ф.н. Майя Грекова

Проф. д.и.н. Милко Палангурски

Проф. д.и.н. Надя Данова

Проф. д. ф.н. Николай Аретов

Проф. д.ф.н. Пепка Бояджиева

Проф. д.ф.н. Рая Кунчева

Проф. д.и.н. Румен Даскалов

Проф. д-р Александър Кьосев

Проф. д-р Борислав Гаврилов

Проф. д-р Евелина Келбечева

Проф. д-р Недялка Видева

Проф. д-р Христо Тодоров

Доц. д.ф.н. Пламен Дойнов

Д.ф.н. Момчил Методиев

Доц. д-р Антоанета Запрянова

Доц. д-р Боян Славенков

Доц. д-р Василка Танкова

Доц. д-р Даниел Вачков 

Доц. д-р Даниела Колева

Доц. д-р Диана Мишкова

Доц. д-р Димитър Димитров

Доц. д-р Димо Чешмеджиев

Доц. д-р Иван Лазаров

Доц. д-р Ивелин Иванов

Доц. д-р Йорданка Гешева

Доц. д-р Катерина Крушева

Доц. д-р Кристина Попова

Доц. д-р Красимира Даскалова

Доц. д-р Михаил Груев

Доц. д-р Михаил Иванов

Доц. д-р Милен Михов

Доц. д-р Надя Манолова

Доц. д-р Олга Симова

Доц. д-р Петя Кабакчиева

Доц. д-р Райна Гаврилова

Доц. д-р Росица Градева

Доц. д-р Румен Аврамов

Д-р Антонина Желязкова

Д-р Гергана Георгиева

Д-р Димитър Бечев

Д-р Камен Станев

Д-р Петя Василева

Венета Домусчиева

Кета Мирчева

Христо Иванов

Юлиана Методиева

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)