Яворов, Далчев и Вапцаров пресяват на изпита по литература в СУ

09 юли 2012 в 08:00 5919 1

Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Атанас Далчев са авторите, които тази година пресяват кандидат-студентите на изпита по литература в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Атанас Далчев са авторите, които тази година пресяват кандидат-студентите на изпита по литература в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Атанас Далчев са авторите, които тази година пресяват кандидат-студентите на изпита по литература в Софийския университет.

Темата за Яворов е "Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов". Вторият вариант, по който могат да пишат кандидатите и който е по-труден, според изпитната комисия, е сравнение между два цитата. Тази година те са от Вапцаров и Далчев:

"За него - Живота - направил бих всичко" ("Вяра", Н. Вапцаров) и "И сякаш аз не съм живеел никога и зла измислица е мойто съществуване!" ("Повест", А. Далчев).

Темата и цитатите изтегли Галя Ганчева от Варна в 65-а аудитория на Ректората. "Карък за мен - късмет за други", бе коментарът ú за темите непосредствено след изтеглянето им. Залата се смълча, щом прозвучаха темата и цитатите, едва един-двама се зарадваха на Яворов.

Вариантите за тема бяха 15, а за цитати - 5. Галя изтегли и контролна тема - "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков". Яворов е по-малкото зло, коментира я момиче, седнало на първия ред в залата.

Приблизително 1800 кандидат-студенти бяха подали документи за явяване на изпита, започнал в 8 ч. и приключващ в 12 часа днес. Реално се явиха 1578 души, обявиха след края му от СУ.

"Страданието като че ли не е много близко до душевността на младите хора днес. Но който е учил, ще се справи с тази тема", каза пред журналисти след началото на изпита зам.-ректорът на СУ доц. д-р Милена Стефанова.

Критерии

"Конкретните критерии за темите се разработват след изтеглянето им. Общите са: езикова култура, познаване творчеството на авторите, способност за изграждане на свързан логически текст, съобразен с поставената тема, а не писане на заучени пасажи без вглеждане в темата. Не изискваме чудеса, но се оказва, че и справянето с поставените критерии не е толкова лесно", коментира председателят на изпитната комисия по български език и литература в Софийския университет доц. Паулина Стойчева.

"Писането върху цитати е с малко по-висока степен на трудност, но дава възможност за по-свободно боравене с творчеството на авторите. Въпреки че е по-трудно, кандидатите, които не знаят какво да пишат по темата, прибягват до втория вариант, като че ли е спасителна сламка. Това понякога ражда смехотворни резултати", коментира доц. Стойчева.

Формулировката върху творчеството на Яворов тя определи като възможно най-класическата за поета. "Страданието е средищен проблем, ключово е за Яворов. Страданието е и в най-ранното му творчество, и в поезията в края на живота му", допълни тя.

По думите ú с поезия се работи по-лесно, отколкото с проза и е естествено по-често на кандидатстудентските изпити се падат поети: "По принцип имаме по-добри поети, отколкото белетристи - от 14-те автора в конспекта само 4-5 са белетристи, нормално е по-често да се падат поети", каза доц. Стойчева.

Яворов не е най-рисковият автор за кандидатите. По нейни наблюдения "най-големите глупости се пишат за Вазов, Смирненски и Вапцаров".

Ниското ниво на грамотност е сред основните проблеми на кандидатстващите. "Има работи, в които от поправки в червено синият цвят, с който е написана работата, не се вижда", коментира председателят на изпитната комисия. Оказва се, че неща, които е трябвало да бъдат усвоени в IV-V клас, в XII не се знаят и въпросът тук е как тези кандидати са изкарали матурите си.

Според нея, за да се реши донякъде проблемът с все по-ниското ниво, трябва да се промени матурата. Тя трябва да е на две нива. Първото да е за абитуриенти, които няма да използват оценката при кандидатстване във ВУЗ, а второто, за кандидатстващите с литература, задължително да изисква писане на текст (41-и въпрос от матурата).

"Не може да има тест без писане на текст. Някои имат много лека ръка и отбелязването на верните отговори е като попълване на тото фиш", е мнението на доц. Стойчева.

Реакции

За разлика от други изпити в СУ веднага след началото на този по литература нямаше масово напускане от кандидатите. За първите 30-ина минути излязоха по-малко от 15 момчета и момичета. При други изпити, например по история, 30-40 младежи, отказали се да пишат, си тръгват още в първите минути. Днес за първия час общо от Ректората си тръгнаха под 30 кандидати.

"Всичко друго, но не и Яворов" и "Темите бяха гадно формулирани"  бяха обясненията на част от излезлите по-рано кандидат-студенти.

Оценките от изпита ще излязат до 10-15 дни.

Двама преписвачи бяха хванати на изпита по литература, казаха след края му от Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови