Граждани с политически искания отбелязаха Деня на Ботев (видео и снимки)

OFFNews 02 юни 2013 в 15:54 3630 3

Привърженици на РЗС на протеста. Снимка: БГНЕС
Привърженици на РЗС на протеста. Снимка: БГНЕС

Протести срещу новото правителство на Пламен Орешарски се проведоха в някои градове на страната. 

Националният протест бе организиран в социалната мрежа, като най-многобройно участие бяха заявили хората от София, Пловдив, Варна, Бургас и Сливен.

Най-масовият протест беше в София. След като РЗС и НФСБ протестираха с искания за касиране на изборите, граждани се събраха пред сградата на Народното събрание със сходни искания. Над 1000 души направиха шествие в центъра на София със “Долу ДПС”, “Червени боклуци”, “Искаме касиране”, "Оставка" и "Мафия". Шествието премина покрай сградата на Съдебната палата, централата на БСП на ул. "Позитано" и пред партийните централи на ДПС и "Атака".

По-късно през деня Мая Манолова от БСП обяви, че протестът е организиран от РЗС и НФСБ, а шествието, което беше проведено в центъра на София, не е било заявено в столична община. В същото време лидерът на РЗС Яне Янев побърза да отговори, че никой не може да спре протестите в България и те стават все по-естествени и по-истински.

Близо 200 души излязоха на протест пред общината във Варна. Те се обявиха срещу правителството и поискаха нови избори. Според протестиращите правителството на Орешарски е незаконно избрано и няма право да управлява. Много от събралите се в центъра на морския град обаче не знаеха срещу какво точно е недоволството и споделиха, че дошли, защото научили за протеста от социалната мрежа. Водачът на листата на НФСБ във Варна на отминалите избори - Костадин Костадинов пък заяви, че Орешарски е зависим и това било поредното правителство, при което решенията няма да се взимат в България, а в Брюксел, Анкара и къде ли не. Недоволните блокираха кръстовището пред общината, но предизвикаха гнева на шофьорите и се стигна до разправии, а полицията се намеси, за да махне протестиращите от пътя. След това множеството се отправи към Морската градина, като освен български трибагреници, недоволните носеха и анархистки знамена.

Около 200 души се събраха на протест и в Пловдив с искания за касиране на вота и за нова Конституция. Протестиращите скандираха срещу кабинета на Орешарски и срещу основните политически сили. Недоволните преминаха в шествие по Главната улица в Пловдив, спряха се пред сградата на съда. По-късно блокираха за малко и бул. „Шести септември”, след което се поклониха пред паметника на Съединението. Протестиращите скандираха: „Долу Олигарски”, „Всички са лъжци”, „Съд за Съда” и „МВР с нас”. Протестиращите в Пловдив се уговориха да се съберат отново следващата неделя, в същия час и на същото място – сградата на общината, съобщава "Фокус".

Благоевградчани обърнаха гръб на провелия се протест срещу правителството на Пламен Орешарски, който бе част от националната инициатива, съобщи "Дарик". Представителите на медиите бяха повече от митингуващите. Импровизираният митинг бе в 12.00 часа на площад "Георги Измирлиев" в областния център. Той бе проведен след предварително устно уведомление до Областната дирекция на МВР в Благоевград. Организаторите на протеста Димитър Лалев - бивш координатор на ГОРД в Благоевградско, Христина Ядкова и певецът Стоян Джельов призова преминаващите пред сградата на Общината да се присъединят за сваляне на кабинета и да кажат "Не - на мръсните игри на политиците".

Протестът срещу правителството „Орешарски" в Сливен не се състоя. В обявения час - 12.00, пред сградата на общината имаше само един човек - Живко Желев, известен с участията си във всякакви протести в града. Малко след това към него се присъединиха група младежи, но протест не бе афиширан, не бяха издигнати искания, нито някой пое инициативата да говори. Нямаше и полиция, която да охранява. Всички бяха разбрали за събитието от социалната мрежа Фейсбук и заявиха, че от вчера страницата е изтрита, както и съобщенията и коментарите.

В Бургас около 20 души се събраха на символичен протест срещу новото правителство, политическия монопол и управлението на страната през последните години. Бургазлии се разделиха на три лагера пред сградата на общината. Неколцина младежи застанаха зад огромен плакат с цитат на Ботев. Целта била да се припомнят позабравените слова на поета-революционер. „Това е просто флаш-моб. Ние не протестираме срещу правителството. Организирахме инициативата в социалната мрежа. Освен в Бургас, тя се провежда в още няколко града в страната”, обясни млад мъж, който държеше плаката, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!