Глобите на КАТ до 50 лв. ще могат да се обжалват

Юлиан Христов 05 март 2012 в 12:08 1436 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Глобите до 50 лв. за нарушения на пътя, които Пътна полиция налага, ще могат да се обжалват в съда.

Това решение взе Конституционният съд по дело, заведено от омбудсмана Константин Пенчев. Гражданите имат право да обжалват и нарушенията, за които  са заснети с камери – т. нар. електронни фишове. Според конституционните съдии техническите средства за запис могат да имат висока степен на достоверност и да бъдат важно доказателство, но не могат да се приемат за единствено доказателство за извършено нарушение.

Съдиите приемат, че в случая става въпрос за доказателствено средство и не би трябвало да има пречки то да се оспорва в съда. Гражданинът е този, който трябва да реши как да постъпи, а не законът да решава вместо него, е становището на конституционните съдии.

В края на октомври миналата година омбудсманът поиска да бъде обявена за противоконституционна законовата норма, която прави невъзможно шофьорите да обжалват глобите до 50 лева. Тогава Пенчев атакува пред Конституционния съд (КС) разпоредбата от Закона за движение по пътищата, която гласи, че не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Според омбудсмана с текста се нарушават правата на гражданите, законово е ограничено правото на жалба на глобените и те са лишени от ефективно средство за защита. Той изтъква, че принципът на необжалваемост на административните актове, въведен с атакуваната норма и „основан единствено на критерия размер на наложеното административно наказание“, противоречи на основни разпоредби на Конституцията.

Според омбудсмана ограничението не съответства и на текст от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, който гласи, че всяко лице, при наличието на каквото и да е наказателно обвинение срещу него, има право на справедливо и публично гледане на неговото дело.

В мотивите към решението на Конституционния съд от 1 март се казва още, че ниският размер на наложената глоба не би следвало да оправдае отпадането на възможността нарушителят да атакува наложеното му административно наказание пред съд. Според конституционните съдии отпадането на съдебния контрол заради ниския размер на глобата е недопустимо, а доводите, че по този начин се повишава събираемостта на глобите и се облекчава администрацията или пък се разтоварва съдът, нямат същата тежест, както правото на защита.

Отпада възможността за споразумение между прокуратурата и шофьора, причинил смърт на пътя. Увеличават се и наказанията за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки. Тези законодателни промени бяха обсъдени днес от депутати и от ръководството на МВР по време на обсъждането на законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с безопасността на пътя. „Приели сме това, което беше и вашето желание – споразумението с прокуратурата и съда да отпадне като възможност за договаряне, без да сте информирани и да знаете”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Отпадането на споразумението ще даде възможност всеки да участва активно в този процес. В Бургас вече има получена осъдителна присъда на първа инстанция. Ако нямаше тази обществена дискусия и заряд, може би щяхме пак да стигнем до известие по пощата”, каза Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews