ГЕРБ уреди в „Козлодуй“ двадесетгодишни топмениджъри

Николай Марченко 26 октомври 2012 в 16:17 7485 4

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Управляващата партия ГЕРБ за пореден път назначи „свои“ хора без реален управленски и професионален опит на ключови постове в държавната енергетика. Еколожка на 28 години е назначена за председател на бордовете на директорите на – АЕЦ „Козлодуй” и „Мини Марица-изток”, а 21-годишна врачанка управлява връзките с обществеността на атомната електроцентрала.

Според интернет страницата на "Козлодуй" Марина Армутлиева е родена е през 1984 г., завършва висше образование по специалността "Екология и опазване на околната среда" в Нов Български Университет (НБУ). От юли 2011 г. е съветник в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с ресор концесии, а след като ведомството бе оглавено от Делян Добрев, веднага става началник на политическия му кабинет. В качеството си на шеф на политическия кабинет пък е назначена за председател на борда на ядрената централа и на държавните мини.

 

21-годишна лъска имиджа на „Козлодуй“

Пресслужбата на „Козлодуй“ пък ще се управлява от още по-младо, 21-годишно момиче, която има задачата да изгради медийната политика на централата. На Мелина Нинова е поверено „да консултира ръководството във връзка с имиджа на дружеството” и „въз основа на проучвания да прави контент-анализи на публикации в пресата". Гражданският й договор според в.“Гласове“ е за 3 000 лв.За назначението си топ-пиарката на „Козлодуй“ пък е задължена на друг управленец на ГЕРБ.

 

От Студентски град в Козлодуй

Бившият зам.-кмет на район „Студентски” по времето на СДС, когато е разпродадена голяма част от терените за масово застрояване на Студентски град, Калин Стануков е назначен за главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй” (длъжността е с ранг на изпълнителен директор). По професия също нищо общо няма с енергетиката – той е хидролог. Завършил е хидравлична и пневматична техника и никога не е работил в сферата на атомната енергетика . Според източниците на „Гласове“ заплатата на топмениджъра ще е 4 750 лв. На втория ден след назначаването си Станкулов подписва прословутия граждански договор с 21-годишната Мелина Нинова.

Справка на сайта в раздел „Кариери“ пък показа, че поне 5 възлови експертни длъжности все още не са заети и ГЕРБ има потенциал за назначения на „млади специалисти“. Така, АЕЦ „Козлодуй“ търси да назначи монтьор спец. пералня и четирима експерти: по проектно осигуряване и по реакторно, механично реакторно и турбинно оборудване.

 

Шефът на „Козлодуй“: Какво толкова?

Запитан от в.„Преса” защо председателят на борда не е някой енергетик с опит в сектора, шефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов се оправда, че „тя де факто гледа обществени поръчки. Какво пречи да е еколог? Тя не управлява процеси. Какво пречи, че е еколог?“. Но Николов веднага издава реалната причина за назначението: "Тя е шеф на политическия кабинет на министъра и тя е човекът, който гледа нещата от страна на министъра какво се случва".

Калин Станкулов, новият главен административен секретар на „Козлодуй”, според Николов не бил „хидролог, а администратор, бил е помощник-ректор в СУ”. Тъй като длъжност помощник-ректор не съществува в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, то най-вероятно става дума за административен секретар.

Соленият договор за връзки с обществеността с девойка на 21 години от Враца също не притеснява шефа на „Козлодуй“. "Истината е, че информационният ни център е много зле. Аз съм сключил граждански договор, докато се изготвя службата за връзки с обществеността в централата, да може да ми подготвя всички доклади, свързани с медиите", отговаря Николов.

Самият Валентин Николов също не е енергетик, икономист или ядрен физик, а е завършил инженерство със специалност двигатели с вътрешно горене. След това бе член на Комисията по икономическа политика, туризъм и енергетика към Народното събрание (НС) от квотата на ГЕРБ, което му позволи след назначаването на друг депутат Делян Добрев за министър, да стане зам.-министър за кратко, а след това да оглави и най-печелившото енергийно предприятие в държавния сектор. Запитан веднъж от OFFNews.bg дали новата работа е много по-различна от депутатската, Валентин Николов коментира, че „като депутат беше най-добре“.

 

Само двама „спецове“ в ръководството

По този начин в ръководството и в борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ са само двама тесни специалисти – съветникът на изпълнителния директор и евродепутат Владимир Уручев и Митко Янков, директор на дирекция "Безопасност и качество".

Владимир Уручев през 1981 г. завършва Московския енергетически институт със специалност “Атомни електростанции и установки”. Според информацията на официалната страница на централата, той започва работа в АЕЦ “Козлодуй” през 1981 г. като оператор на реактор. Последователно заема длъжностите: дежурен на атомен енергиен блок и главен дежурен на АЕЦ (1984 г. – 1994 г.); главен експерт техническа експлоатация, ръководител на направление “Инженерно осигуряване” и ръководител на направление “Експлоатация” (1994 г. – 2000 г.). От 2000 г. до 2007 г. е главен инженер на 1-4 блок.

Митко Янков пък е най-опитният управленец в борда на централата, като работи в "Козлодуй" от 1975 година след дипломирането си в Московския енергетически институт. Тъй като евродепутатът уручев няма как да присъства физически в централата, АЕЦ „Козлодуй“ де факто се управлява от един единствен тесен специалист.

OFFNews.bg потърси за коментар по тази кадрова политика шефа на „Козлодуй“ Валентин Николов и ресорния министър Делян Добрев, но опитите така и не се увенчаха с успех.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови