ГЕРБ купуват ученически гласове срещу пищов за матури, твърди ДПС

01 май 2013 в 15:57 2185 0

Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Сигнал за тежки изборни нарушения на ГЕРБ в кърджалийско подаде днес предизборният щаб на ДПС в Кърджали до премиера Марин Райков, образователния министър Николай Милошев, ЦИК и Изборния борд към Министерския съвет.

Две са основните нарушения, според сигнала. Едното е, че вчера по устно нареждаше на шефа на инспектората по образование в Кърджали учители и училищни директори в община Кирково са били задължени да присъстват на партийна среща с кандидата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева. Събитието било обявено за служебна среща и просветните служители с изненада установили, че трябва да присъстват на предизборна агитация.

„По време на написването на този сигнал, получихме още по-тревожен сигнал, че директорът на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов (назначен по време на управлението на ПП ГЕРБ) е заявил на децата от клас 12А, че ако се ангажират да посрещнат представителят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и гласуват за ПП ГЕРБ, ще получат ключа за матурите, които им предстоят през месец май. Същите ученици са принудени на носят промоционални тениски и шапки на ПП ГЕРБ“, продължава писмото.

Кандидатът на ГЕРБ Цвета Караянчева отрече да са правени такива нарушения. „Във време на избори те вече не знаят какво говорят, абсолютна лъжа. Нямаме никакви отношения с деца, които нямат право да гласуват, пазим се от това нещо и знаем, че имаме право да водим агитация единствено и само на пълнолетни български граждани”, посочи тя, цитирана от Фокус, макар че в 12 клас има немалко пълнолетни ученици с право на глас.

Караянчева на свой ред обвини ДПС, че е ангажирало непълнолени деца да раздават флаери на партията в Кърджали.

Публикуваме пълния текст на сигнала

 С И Г Н А Л

Относно ангажиране на държавни служители от системата на Министерство на образованието, младежта и науката по служебен ред в предизборни срещи на ПП ГЕРБ

Уважаеми госпожи и господа,

На 30.04.2013 г. по  устно нареждане от директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали, учители и директори на училища в община Кирково са били свикани на предизборна среща от ГЕРБ, като срещата е била обявена за служебна и е изискано задължително присъствие. Пристигналите в общинския център просветни дейци-държавни служители с изненада научили, че няма да се дискутират професионални въпроси, а става въпрос за партийна предизборна среща с кандидата за народен представител на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева.

Наложило се стотината принудително докарани на срещата педагози да напуснат  общинската зала, тъй като организаторите, скривайки факта, че става дума за предизборна проява, пропуснали да уведомят  предварително общината за ползването на помещението и не са заплатили таксата от 30 лева за ползването му. По нерегламентиран начин представителите на ПП ГЕРБ са се сдобили с ключа,  без да уведомят компетентните служители.

Кметът на Община Кирково Сали Рамадан е изразил законосъобразна позиция, че  читалището е общинско и трябва да се спазва редът за ползването му от страна на  всички политически партии. От страна на ПП ГЕРБ  това не било направено. Общината надлежно е информирала организаторите на уж професионалната среща за реда на провеждане на предизборната проява, на което г-жа  Караянчева е реагирала агресивно.

Подчертаваме факта, че срещата с учителите е проведена в работно за тях време, което представлява явно закононарушение. Постъпката на директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали представлява злоупотреба с власт и в колизия със Закона за държавния служител. В контекста на предизборна кампания е налице и нарушение на Изборния кодекс в частта му „Ред за провеждане на агитация“ и по-точно чл. 133 (4), който забранява предизборна агитация в държавните и общински учреждения и институции.

По време на написването на този сигнал, получихме още по-тревожен сигнал, че директорът на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов (назначен по време на управлението на ПП ГЕРБ) е заявил на децата от клас 12А, че ако се ангажират да посрещнат представителят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и гласуват за ПП ГЕРБ, ще получат ключа за матурите, които им предстоят през месец май. Същите ученици са принудени на носят промоционални тениски и шапки на ПП ГЕРБ. Деянието е извършено от директора по време на учебен час, като той се е ангажирал отново в нарушение на Закона за просветата да „извини“ отсъствията на учениците, докато те участват в митинг на ПП ГЕРБ.

Този случай представлява грубо нарушаване на принципа за деполитизация на образованието, а ангажирането на ученици в предизборния процес по характер е нарушение граничещо с престъпление. Погазен е Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета, чл. 4.(1), който постановява, че „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини.“, както и на чл. 147. Регулиращ дейността на директора като орган за управление на детската градина и на училището в частта за организацията, контрола и дейността за цялата дейност.

Обещанието на директора на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов да предостави ключовете за матурите е престъпно и трябва да бъде разследвано от компетентните органи.

Очакваме адекватни действия по компетентност!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови