Миньорите без работа заради по-евтиния ток

Последна промяна на 03 март 2013 в 15:59 1884 3

Протест на миньори, металурзи и химици. Снимка: Сергей Антонов

Миньори ще протестират срещу опасността от изключване на топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят цените на тока за бита с 6-7%.

Те ще се съберат във вторник пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), когато комисията окончателно ще обяви с колко ще бъде намалена цената на тока.

Промяната в цената ще влезе в сила веднага и по предварителна информация ще е с 6-7% по-ниска.

Това ще стане с намаляване разходите на ЕРПТ-тата чрез орязване на таксите им за пренос на енергията и изваждане от енергийния микс на скъпите ТЕЦ-ове на въглища.

Това обаче най-вероятно ще доведе до спиране на ТЕЦ-ове, а от там и до спиране работата на мините, които им доставят въглища.

Очаква се над 2000 души да се включат в протеста пред сградите на ДКЕВР и на министерството на икономиката, съобщи зам. -председателят на синдикалната организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев, цитиран от "Дарик".

"Причината е изказването на Делян Добрев, че по-добре 500 миньори да останели гладни, отколкото милиони по улиците. Мислим, че всички сме равни, не може министърът така да се гаври с миньорите и техния труд и затова ще бъдем много повече пред ДКЕВР, защото в понеделник е общественото обсъждане, а във вторник от 10 часа на закрито заседание регулаторът трябва да вземе решение за микса – коя централа ще работи и така нататък", каза той.

Според Вълчев ако се затворят няколко български централи, работещи с родни въглища, това означава български миньори на улицата. Затова ще защитим правата си, нашия труд и нашите семейства, категоричен е синдикалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2013 в 09:27

Казваш - народа не е длъжен да плаща ток от скъпоструващи централи - да, така е, но първо виж изкупните цени на различните производители и след това пиши глупостите, за които ти плащат.

03.03 2013 в 16:24

Има една думичка и тя е ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ и точно тук държавата може да помогне или да остави хората на улицата. Първо: не смятам, че изваждането от микса задължително ще затвори ТЕЦовете и второ наистина народът не е длъжен да плаща ток скъпоструващи централи, които са следствие на гнусни далаверки. Аз ако ще правя благотворителност ще избера сам към кой и за какво, а не за миньори, съжалявам, че съм груб, ама това си е истината. Дали миньорите ще останат на улицата зависи от това да ли държавата ще им помогне да се преквалифицират и от това дали тези миньори стават за нещо друго освен за кирката. Пак казвам че съжалявам, ама във времената на бурно развитие не можеш да разчиташ на едно и също нещо цял живот да ти вади хляба, още повече когато носи вреди на много повече хора.

03.03 2013 в 16:10

Айдеееее, почна се. Още не го намалили и започват да валят безработни. Само дето не можем да разберем защо не спрат плантациите с фотоволтаици и ветрогенратори (на Цветелинка и дружинка), а спират ТЕЦ-ове, още повече, че токът от първите две е доста по-скъп от този на ТЕЦ-овете, а и безработните от тях ще са тук-там некой оператор и некой пазач.