НЕК: Правителството фалира ТЕЦ-овете

03 март 2013 в 14:27 5099 4

Електромери.
Електромери.

Работата на ТЕЦ-овете или е спряна, или е сведена до минимум, съобщи в интервю за "Дарик" Митю Христозов от НЕК.

„На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар.

Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само „Марица Изток" 2, а и „Марица Изток" 3, „Марица Изток" 1, Варна е спряна изцяло, Димитровград е спрян изцяло, Бобов дол е на минимален товар. Всички, без „Козлодуй" и слънчевите централи", коментира той.

По думите на Христозов в момента в системата е основно токът от АЕЦ „Козлодуй" и от възобновяемите централи.

Според него не е нормално за този период от годината да има толкова ниско потребление на ток: „Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи. В момента системата е пред неуправляемост", коментира експертът.

Митю Христозов не се нае да коментира как това ще се отрази върху сметките за ток.

Той обяви, че електричеството от ТЕЦ „Марица Изток" 2, чието производство също е ограничено, е с една от най-ниските цени в страната, с което намекна, че по-скоро може да се стигне до поскъпване на тока.

По информация на OFFNews спирането на ТЕЦ-овете се прави с цел на всяка цена да се намали цената на тока. Това обаче ще остави без работа над 25 хил души. 

На 1 март ДКЕВР предложи ЧЕЗ да намали цените на тока за абонатите си средно с 6,7%, ЕВН - със 7,3%, а Енерго Про – 5,3%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови