Ден 26. Хиляди блокираха Цариградско въпреки лошото време (видео)

Стефка Накова 09 юли 2013 в 18:56 7124 33

Протестът: ден 26
Протестът: ден 26

Проливен дъжд, придружен със силен вятър, се изля над центъра на София минути преди часа на срещата (18.30 ч.) на протестиращите срещу кабинета "Орешарски".

Това само отложи сбирането на хора пред Министерския съвет, откъдето те отново тръгнаха към Народното събрание и към "Цариградско шосе".

С блокирането на ключовото за София шосе в неделя - 7 юли, протестът #ДАНСwithme  навлезе в нова фаза - хората на улицата се увеличиха до 50 хил. и събитията започнаха да напомнят 90-та година.

Хронология на събитията:

19.00 ч. - хората започват да се събират на Ларгото и са около 150 души. Полицаите са повече от протестиращите. Хората се оплакват от заселени мерки за сигурност и затруднен достъп до площада пред Министерския съвет.

Протестът, ден 26. Снимка: Лъчезар Ангелов

19.15 ч. - Дъждът спря и на Ларгото започнаха да се събират повече хора. Момчетата, които разиграваха скеч с масата, под която се крие Волен Сидеров, се бяха маскирали като "червени бабички". Българското знаме на сградата на бившия Партиен дом се скъса. Движението е блокирано.

Протестът, ден 26. Снимка: Лъчезар Ангелов

 

19.30 ч. - на площада има не повече от 1000 души. Плакатите на протестиращите призовават хората да се включат в блокадата на парламента, обявена за утре: „Сряда сутрин, блокирай парламента”.

Протестът, ден 26. Снимка: Лъчезар Ангелов

19.50 ч. - на Ларгото вече са се събрали около 3500 души и прииждат все повече. Те викат "Оставка" и освиркват управляващите.  Отново присъстват музиканти с барабани и тъпани. Плакатите гласят: "Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „Ако пречат, блокирай София”.

20.10 ч. - протестиращите тръгнаха към Народното събрание, вече са над 4 000. Отново има млади семейства с малки деца, има и бебета в колички, върху които е поставено българското знаме. На плакатите пише: "Гадини се от вас" и "България каза: Орешарски върви си". Заедно с протестиращите се множат и полицаите, изпратена е и жандармерията.

20.15 ч. - по пешеходната зона на бул. "Витоша" преминава шествие от около стотина души, които скандират "Оставка" и "Червени боклуци". Те са предвождани от младежите, маскирани като затворници, които на вчерашния протест бяха обявени за провокатори. Очаква се те да продължат към Министерския съвет и после да се влеят в протеста пред Народното събрание.

20.20 ч. - първите редици на протеста пристигат пред сградата на Народното събрание. Няколко души държат снимки от протестите в Турция в знак на солидарност към протестите и в знак на протест срещу насилието там. Хората, които пристигат пред парламента, спират за малко пред сградата и скандират "Оставка". Изобретателен мъж е написал исканията си върху бях чадър, но който е закачен българският трибагреник.

20.35 ч. - шествието блокира Орлов мост. Група е преградила пътя към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", за да канализира шествието по бул. "Цариградско шосе". Те държат плакат с надпис "Граждани срещу мафията". Велосипедисти също помагат движението да не се отцепва по стария път към НДК и съответно към партийните централи. Но кръстовището на Орлов мост е изрисуван Мадарския конник и са изписани имената на много български градове, които подкрепят протеста. 

Протестът, ден 26. Снимка: Лъчезар Ангелов

20.45 ч. - протестът тръгна по бул. "Цариградско шосе".

21.00 ч. - първите редици на протеста спряха пред Полиграфическия комбинат. С викове "Оставка" хората направиха Мексиканска вълна. Множеството се е разпростряло от алея "Яворов" до Орлов мост.

21.25 ч. - при алея "Яворов" протестиращите обърнаха обратно към Орлов мост. Част от хората останаха да чакат на кръстовището. Други се отправиха към домовете си. Редиците значително оредяха.

21.45 ч. - оределите редици протестиращи се върнаха на Орлов мост. Там те направиха жива връзка на екран, колкото голяма плазма, с градовете, които подкрепят протеста в София.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!