ДАНСwithme 27. А оставката е мираж (видео)

OFFNews 10 юли 2013 в 18:40 9825 34

Протестът на 10 юли. Снимка: Лъчезар Ангелов
Протестът на 10 юли. Снимка: Лъчезар Ангелов

И тази вечер OFFNews следи на живо протеста срещу кабинета "Орешарски" ДАНСwithme 27.

Включваме живото излъчване около 19 ч.

Шествието и днес тръгна от площада пред Министерския съвет, продължи към парламента и Орлов мост, а след това изпълни "Цариградско шосе" до хотел "Плиска".

Зa пръв път днес част от хората се спряха пред Полиграфическия комбинат и освиркаха сградата, в която се помещават редакциите на няколко вестника.

Във Фейсбук набира скорост и друга инициатива, провокирана от спора за броя на протестиращите. Потребители обявиха, че търсят човек с камера и статив, който да заснеме шествието от началото до края му, а после с помощта на софтуер да се изчисли броят на протестиращите. Засега не е ясно дали идеята ще бъде осъществена.

Ето хронологията на протеста:

22:40 ч - Автобус 84 тръгна по "Цариградско" в посока "Плиска", като спира на всеки няколко метра да качва прибиращи се от митинга хора. Те аплодират шофьора за жеста.

22:35 ч - Възрастен човек обърна кофа за боклук пред Полиграфическия комбинат, викайки: "Боклуци, боклуци, това ли ви е демокрацията?" Протестиращите го наобиколиха и започнаха да крещят, стигна се до голямо напрежение, което се размина на косъм без бой.

22:30 ч - Хората се събират отново на Орлов мост, някои се разотиват.

22:10 ч - По булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" движението вече е възстановено.

21:45 ч - Шествието поема в обратна посока, някои тръгват отново към парламента.

21:30 ч - Групата вече е доста разредена. Около 100-200 души са на 4-ти километър, а повечето едва сега достигнаха "Плиска".

21:10 ч - Хората отпред пускат летящ фенер с надпис "Оставка". Балерината, която обра овациите на протеста в неделя, пак е тук. Казва, че присъства на протестите често, макар и не всеки ден.

21:00 ч - Полицията започна да пропуска хората и те тръгват към "Плиска". От алея "Яворов" краят на шествието не се вижда. По преценка на нашите репортери хората днес са над 30 000.

20:50 ч - Задните редици на протеста се спряха пред сградата на Полиграфическия комбинат на "Цариградско шосе" и започнаха да я освиркват. Там се помещават редакциите на "Труд" и "24 часа". Протестиращите освиркват и минаващите в локалното бусчета с надписи на двата вестника.

20:48 ч - Полицаи блокират пътя на протестиращите на алея "Яворов", като обясняват, че по-нагоре по булеварда има катастрофа и осигурява безпрепятствено придвижване на линейката. Засега шествието се спира там. 

Катастрофата е с такси, ранило случайни минувачи край The Mall. Вижте подробности за инцидента.

20:45 ч - Краят на колоната стигна Ректората, а началото е далеч напред по "Цариградско шосе". 

20:30 ч - Множеството отново потегля по "Цариградско шосе" в посока х-л "Плиска". Голям транспарант насочва протестиращите да поемат натам вместо към НДК, откъдето до миналата седмица минаваше традиционният маршрут на протеста, а после се отправяше към централите на големите партии. Днес пътят към стария маршрут е преграден от плакат "Граждани срещу мафията". Един от хората, които го държат, е момиче с лента на косата. На нея пише "Зелените".

Хората в по-задните редици хвърлят пакетчета с носни кърпички, тоалетна хартия и хартиени самолетчета с надпис "Оставка" зад огражденията на парламента.

20:20 ч - Хората са до Ректората, но друга по-малка група вече е блокирала Орлов мост преди основното шествие да е стигнало до там. Краят му е още на "Раковска".

Човекът статуя - един от символите на протеста - днес е покачен на паметника на Цар Освободител.

Полицията изгони от шествието човек във видимо нетрезво състояние.

20:10 ч - Група китайски туристи са се качили на стълбите на бившия царски дворец и с интерес наблюдават случващото се.

Много хора, седнали в градинките покрай пътя на шествието, стават и се присъединяват. Сега групата с ударните инструменти, която поведе хората към парламента, далеч не е в началото на колоната.

Междувременно МВР съобщи, че към 19:30 ч хората на площада са били 3000, а към 20:00 ч общият брой на протестиращите е бил 5000 души. И тази вечер полицейските „Антиконфликт“ екипи са сред демонстриращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред. МВР благодари на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста, завършва съобщението на полицията.

20:05 ч - Около стотина души, протестиращи срещу кабинета, преминаха по булевард "Витоша" отделно от основното шествие. Скандират "Долу БСП", носят транспарант с надпис "Да изметем боклука".

В същото време плакат, на който е изписано "БЪЛГАРИЯ КАЗА...", бе демонстративно вдигнат пред първата редица на множеството. Групата с ударни инструменти, която обичайно върви начело, зае мястото си и хората тръгнаха към парламента. Най-отпред има и друг голям плакат - "Не искаме замяна. Това е революция."

На друг плакат пише: "Не довиждане, а сбогом - уволнени сте."

20:00 ч - Хората на площада са повече от предишните дни. За момент шествието забави хода си и се спря малко след площада. Пеят "Боят настана, тупкат сърца ни". Постепенно отново тръгват към НС.

19:50 ч - Множеството потегля по жълтите павета в посока Народното събрание.

19:40 ч - Протестиращите изпълват пространството между МС, президентството и БНБ. Около 5000 души скандират за оставка на кабинета.

19:20 ч - Хората все още не са напълнили Ларгото до МС, но протестиращи се стичат от всички страни. Скандират "Оставка".

19:00 ч - Сред остроумните плакати днес е снимка на препълненото "Цариградско шосе" с надпис: "Малко сме. Елате с нас". Други плакати зоват за блокада на парламента. Много са и плакатите с обръщения към МВР. Един от тях гласи: "Уважаеми полицаи, 30 000 не е равно на 3000".

На други пък има вицове за Станишев: "Въпрос: Как да разбереш, че Сергей лъже? Отговор: Когато си мърда устата."

Чуват се мощни освирквания към Министерския съвет.

18:30 ч - Хората вече се стичат към МС за традиционния протест ДАНСwithme, който за 27-ми ден се провежда в столицата.

Тази сутрин, в 27-мия ден от антиправителствените протести, недоволните граждани излязоха с нова инициатива – работен ден на открито до парламента, като донесоха лаптопите си и протестираха работейки в импривизиран офис с бюра пред НС. Към сградата на парламента полетяха и традиционните домати и яйца по депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!