Дебатите за вота - ГЕРБ и БСП си мериха магистралите

Последна промяна на 16 октомври 2013 в 13:40 3004 16

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

Дебатите по вота на недоверие към правителството за провал в регионалната политика премине във взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, и ДПС кой е по-виновен за лошата инфраструктура в страната и сравнения кое правителство е построило повече магистрали.

Разискванията по вота продължиха близо 3 часа.

Първоначално депутатите от управляващата коалиция се въздържаха от изказвания, а на трибуната излизаха само хора от ГЕРБ, които изтъкваха заслугите на тяхното управление за строителството на пътища и обвиняваха сегашните управляващи, че нищо не правят по този въпрос.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря в това заговор."Искат да свърши времето на ГЕРБ и тогава да атакуват", коментира той в кулоарите. Той забрани на депутатите си да взимат думата, докато БСП и ДПС не се включат в дебата.

Първи се престраши Димчо Михалвски от БСП, който беше зам.-регионел министър в кабинета "Станишев".

"Управлението на ГЕРБ блестеше с отсъствието на регионална политика. Правителството на ГЕРБ замрази всички инструменти по отношение на развитие на регионите", обяви Михалевски. 

„ГЕРБ имат претенции за провал на сегашното правителство. Но какво направи ГЕРБ с общините – бяха намалени бюджетите на общините. Какво направи ГЕРБ с инвестициите?

Сривът на привлечените инвестиции беше тотален, има четири пъти спад. Средата отблъскваше инвестициите”, коментира още бившият зам.-регионален министър. 

По думите му над 2000 строителни фирми са ликвидирани и се е установила порочна практика да се раздават пари за капиталови разходи само на партийно приближени общини.

„Какво направиха със здравеопазването в регионите? Частните болници нараснаха с 51%. 150 общини днес вече нямат болнични заведения. 70% от ресурса на НЗОК за болнична помощ е концентрирана в седемте големи градове в България”, упрекна ГЕРБ-ерите Михалевски. 

Той обвини още хората на Бойко Борисов, че са пратили в Несебър затворници и жандармерия да събарят надстройките на хората.

От ГЕРБ отговориха със серия от изказвания, в които отправиха упрек към всички сектори от политиката на правителството "Орешарски" и най-вече към "безпринципните уволнения".

"Вие ли ще говорите за политическа чистка? Безсрамници", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той стана да се изкаже в края на дебатите.

Той си премери за пореден път магистралите с Бойко Борисов и обяви, че правителството на Борисов не е построило повече магистрали от това на Тройната коалиция.

„Правите вотове до дупка, за да угодите на прищевките на един-двама души от ръководството, които не могат да се примирят, че не заемат постове, които искат. Е, няма да ги заемат.

Парламентарната група на ГЕРБ е заложник на прищевките на един човек. Всички сте заложници”, обърна се Станишев към депутатите от ГЕРБ.

От правителството се изказа само министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя обяви, че с влизането си в министерството е заварила единствено инвестиции в София и големи инфраструктурни проекти, но не и инвестиции в по-малките населени места.

Терзиева успокои, че няма риск от забавяне на оперативна програма „Региони в растеж" за периода 2014-2020 г,

"Атака" отказа да участва в дебата по вота по същество.

В края на разискванията на трибуната излезе младият националист Димитър Димов и обяви, че дебатат всъщност са "безсмислени разговори от висока трибуна в момент, когато българската земя е заложена на карта".

В началото на заседанието "Атака" поиска точка първа от дневния ред за тази седмица да бъде тяхното предложение да се гласува удължаване на мораториума варху продажбата на български земи на чужденци. Точката беше включена в дневния ред, но отиде накрая и едва ли ще бъде обсъждана тази седмица.

Димов не се ограничи само с въпроса за продажбата на българска земя, а мина по целия конспект на националистите - бежанци, роми и турци.

Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласуван утре в 13.20 ч., когато изтича срока от 24 часа след дебатите.

От ГЕРБ се готвят в петък да внесат трети вот на недоверие към правителството, обяви лидерът им Бойко Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 17:50

F1,
точно. Аз им го набивам в празните и кухите им лейки вече месеци наред, ама няма кой да вдене истината. Толкова много са тъпи тези двамата и още много други, че .........

16.10 2013 в 17:47

Toro ,

тъпанарино, да забелязваш поле “Отговор” под твоите тъпотии по-горе както на последната ти тъпня простако, че да ти отговоря. Тъпанар.

16.10 2013 в 17:40

В прав текст ли го искаш? Ок. Ходи се шибай.

16.10 2013 в 16:59

Ще се сезирам. Викнах си една студенка.
Тебе да те сезира Балкански. Тъжно му е че е изпуснал Дудука.

16.10 2013 в 16:35

Ходи се сезирай...

16.10 2013 в 16:34

Ханко и Toro са доказателство за безкрайността на простотията човешка.

16.10 2013 в 16:14

Специално съм помолил админа да не виждаш полето за отговор, когато аз пиша. Струваше ми каса бира. Обади ми се преди малко, и дигна мизта на бутилка уиски, ама обеща и поля да не ме вижда, та се замислих, урУдче тАпичко...

16.10 2013 в 16:01

Toro ,

тъпанарино, да забелязваш поле "Отговор" под твоите тъпотии някъде простако, че да ти отговоря. Тъпанар.

16.10 2013 в 15:55

Ханку,

тъпанар, с това подстрекаване към смърт не усещаш ли че постигна върха на простотията си и на тъпотията си. Досега правихте призиви за насилие, но сега с призиви за смърт......
Къде е главният редактор на сайта да си види подопечните? Или той взима думата само срещу пишещи от другата страна на барикадата.
Вчерашните ДЕМОИЗРОДСКИ коментари под новината за смъртта на Николай Петев минаха всички граници. Наистина имаше изтрити, но и тези които стояха са еталон на простотията и безчовечието на тези УРОДИ

16.10 2013 в 15:48

KorekTURE, ти си толкова тъп, че не можа да запомниш как се пише отговор на мнение. И стига писа на сливенско - цигански диалект, щото нищо не ти разбирам.
Смотльото на пидала...