Държавните заеми поскъпват заради политическата нестабилност

OFFNews 12 август 2013 в 20:24 2174 1

Банкноти. Снимка БГНЕС/архив
Банкноти. Снимка БГНЕС/архив

Нова емисия държавни ценни книжа за 50 млн. лв. е пласирало днес Министерството на финансите, съобщи пресцентърът на ведомството.

Става дума за емисията 5 годишни ДЦК, която бе отворена за първи път през януари, когато бе постигната доходност от 1.66%. Днес държавните облигации са изтъргувани при доходност 2.38% (лихвата, която държавата трябва да плати, за да ги откупи обратно при падежа). Това прави с около 42% повишение на доходността спрямо началото на годината.

Сумарно кандидатите за ценните книжа са подали поръчки за общо 84.15 млн., което прави коефициента на покритие спрямо предлаганата емисия 1.68. За сравнение, в началото на годината търсенето покриваше 2-3 пъти обема на предлаганите книжа.

Тенденцията е към увеличаване на доходността на българските ДЦК – тоест, към поскъпване на тези привлечени средства и една от причините е увеличената рискова премия за страната заради продължавата политическа нестабилност, коментираха банкери, цитирани от „Медиапул“.

Лошите данни за икономиката и сигналите за навлизане в рецесия също намират отражение в по-скъпото привличане на средства от държавата. Фактор е и заявеното намерение на правителството да емитира голям заем от 1 милиард лева, заложено в актуализирания бюджет, върнат с вето от президента Росен Плевнелиев. 

Основен купувач на ДЦК по традиция са банките - те са изкупили 66.5% от днешната емисия. На второ място са пенсионните фондове - 25.7%, следвани от инвестиционни и гаранционни фондове – 7.6% и застрахователни дружества - 0.2%.

Постигната днес доходност е по-ниска от тази еврооблигации със сходен матуритет на много други европейски държави, похвали се все пак министерството на Петър Чобанов. По-висока е доходността на държавните облигации в Португалия (5.73%), Словения (5.41%), Унгария (5.15%), Хърватия (4.37%), Румъния (3.61%), Турция (3.26%), Испания (3.12%), Италия (2.88%), Литва (2.53%) и други, се казва в съобщението на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови