Четвъртък на гнева (видео и снимки)

Последна промяна на 05 юли 2012 в 18:58 5986 5

Снимка: Сергей Антонов

И днес OFFNews проследи всичко най-интeресно, което се случи на шествието за горите. То започна в 18.30 часа от езерото „Ариана“ на Орлов мост.

„Пригответе вашата торба с подкрепа и пълни джобове с желание за защита на ГОРИТЕ и ЕЛАТЕ на шествието на всички туристи“, се казва в информацията, анонсираща протеста във Фейсбук.

Там организаторите отговарят и на въпроса „Защо продължаваме да протестираме?“:

„За да кажем, че поправката „Витоша ски“ пада, но че ние ще следим тя да не влезе в прегласувания Закон за горите. Ще има шествие, защото отстояваме позицията си по въпроса за промяна на предназначението на територията; настояваме да се преразгледа договора на Витоша ски АД; заедно сме с всички доброволци = огнеборци, защото любимата ни планина гори вече 4 дена; “Витоша ски“ са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора; защото „Витоша ски“ заявиха, че и тази година съоръженията на Витоша НЯМА ДА РАБОТЯТ!!!

Искаме гора! Ние сме планинари, туристи, катерачи, скиорки, бордисти, колоездачи, парапланеристи и ВСЯКАКВИ любители на планината и ГОРАТА! Да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия.“


Live broadcasting by Ustream

18:52 ч. - Пред езерото "Ариана" са се събрали около 1000 протестиращи.

Очаква се към 19 ч. демонстрантите да тръгнат по предварително обявения маршрут.

Шествието ще тръгне по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", после ще завие към Попа. След това ще се върне по бул. "Левски" и ще мине покрай Министерството на спорта, където ще има скандирания, защото протестът е и срещу промените в Закона за физическото възпитание. Предвижда се шествието да приключи пред парламента.

Протестът засега преминава спокойно.

19:12 ч. - Протестиращите вече са около 1200 души. Те искат да се прекрати наемния договор с "Витоша ски" и се отправят по маршрута със скандирания "Витоша за нас, бетонът е за вас!", "Долу Цеко от Алеко!" и "Оставка!" Протестиращите  са съпричастни и със случващото се във Варна, като са разпънали огромен транспарант в подкрепа на Морската градина.

19:25 ч. - Броят на протестиращите нараства все повече. Шествието върви по бул. "Евлоги и Христо Геoргиеви". Булевардът е блокиран. Протестиращите пресичат моста пред националния стадион "Васил Левски". Полицията е добре организирана и охранява шествието. За момента протестът протича спокойно, без инциденти.

19:54 ч. - Шествието се движи по бул. "Левски" и се отправя към сградата на Министерството на спорта, където се очаква да спре и да изрази недоволство от поправките в Закона за физическото възпитание и спорта.

В момента този участък на булеварда до Софийския университет е затворен. Преди това, за около 40 мин., от Орлов Мост до ул. "Граф Игнатиев" бе затворен и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" .

Към момента бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" е отворен.

Около 2000 протестиращи скандират "Мафия" и "Долу Цеко от Алеко".

Участници в шествието са помолили човек с плакат на Че Гевара да си тръгне, за да се избегне политизиране на протеста.

 20:30 ч. - Протестиращите са пред сградата на Народното събрание. В момента се събират около паметника на Цар Освободител. Пространството пред парламента е заградено от полицаи.

Шествието преминава мирно, без инциденти.

На протеста присъства и авторът на OFFNews.bg Евгений Дайнов.

Демонстрантите са около 1500 души.

Чуват се и скандирания против ТИМ и в защита на Морската градина във Варна, както и реплики:„Те я палят, ние я гасим. До кога ще ги търпим?“ (за пожара на Витоша).

20:57 ч. - Голяма част от демонстрантите си тръгват. Засега не е обявен протест за петък вечерта.

Главните искания на протестиращите са държавата да се разграничи от Цеко Минев и да разтрогне договорите си с "Витоша Ски" АД.

Те искат също така да бъде разкрит възможно най-скоро причинителят на пожара на Витоша. Протестиращите упрекват ръководителите на операциите по гасенето на пожара за лошата организация през първите дни. Те обвиняват и правителството за отказа на чужда помощ при овладяването на пожара.

Участниците в шествието призовават доброволците за гасенето на пожара утре отново да отидат на мястото на бедствието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2012 в 13:26

Ние нямахме избор, госпожа, прибираха ни в лагери, някои изчезваха...Не че много сме се примирили. Но при всеки десети доносник, беше трудно да променим тотално нещата. Лошото е, че много от нас са променени за постоянно - гласуват за цар, за пожарникар, за ...НЕ ДАЙ БОЖЕ! сега за - Пръмова.... Дано се осъзнаят навреме.

06.07 2012 в 06:07

Ей неверник, хората мога да си ходят където искат. Така, както бетонираха морето и ни принудиха да ходим в Турция и Гърция, за да почиваме сред зеленина и спокойствие (а не сред алкохолзирани лумпени и чалготеки денонощно), така имаме право да ходим на ски където си изберем! Това е пазарна икономика - не можеш да принудиш никого на ти купува скапания продукт на солена цена. Така беше при социализЪма, когато на практика нямаше избор. А че продуктът е скапан, е повече от ясно - цените са като в Австрия и по-големи, а качеството - под всякаква критика! Ако не си разбрал, хората протестират точно срещу това - окончателното застрояване със скъпи съоръжения и на малкото останали достъпни места, не защото не могат да се оправят старите съоръжения (и да е сносна цената), а защото просто едни хора трябва да изперат едни пари. И да оставят грозния бетон да стърчи като по морето. В Испания такива хотели ги събориха. А колкото до голия патриотизъм с "нашите курорти" - те отдавна не са наши, на хората, а на мафията! И лично аз няма да дам и лев на тези паразити, които впрочем не чакат да се изхранват от хотелите (плащайки МИЗЕРНИ заплати на персонала си и третирайки ги като роби). И хората като мене ще бойкотират тези места дотогава, докато не се промени порочната система!

06.07 2012 в 00:18

Чудесно отрязяване на събитието и много се вълнувам, като виждам как младите се съвземат и отстояват правата си!Не отстъпвайте за нищо!И ние сме с вас!

05.07 2012 в 22:38

Какво искаше да каже тая пикла че не кара вече в България? Да си харчим парите в дружите държави и да оставим българския курорт да мре, това ли е идеята?

05.07 2012 в 21:16

Здравейте от Мадрид. На 61 г. съм и казвам на жаргон- МНОГО МЕ КЕФИТЕ.Само така. Бъдещето е ваше. Борете се. Не се примеряваите , така както ние някога.Каквото ни се поднесеше това сърбахме.