Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Не ние, а ГЕРБ се провалиха в усвояването на евросредства

Елица Мартинова 20 март 2013 в 17:22 3313 10

Сергей Станишев говори за Би Би Си. СНИМКА: БСП
Сергей Станишев говори за Би Би Си. СНИМКА: БСП

„При управлението на Тройната коалиция не са губени безвъзвратно евросредства по оперативни програми. Сега, заради некадърността на ГЕРБ, до края на 2013 г. има опасност по всички оперативни програми България да загуби безвъзвратно 800 млн. евро“. Това заяви на брифинг в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му България преживява тежка криза в усвояването на европейските пари. Според Станишев причината на това е некомпетентното управление на ГЕРБ.

„В началото на есента на 2009 г. страната ни беше в златната среда – на 12 – 14 място по усвояемост на трите основни фонда. В момента България се намира на опашката – средно на 24 място, като усвояването е под средното за Европа“, коментира Станишев и подчерта, че това е по вина на кабинета „Борисов“.

Лидерът на БСП за пореден път отрече обвиненията на експремиера Борисов, че когато ГЕРБ са дошли на власт, всички еврофондове са били спрени по вина на Тройната коалиция.

Станишев цитира писмените отговори на министрите, с които те отричат европарите към ведомствата им да са били спирани.

По думите на червения лидер до края на 2012 г. на България са изплатени едва 36% от договорените по европейски програми средства. Той предупреди за тревожна тенденция, при която „ножицата между изплатените средства и сертифицираните от ЕК нараства неимоверно“. Според Станишев има сериозна опасност за това с компенсацията на това несъответствие да бъдат натоварени данъкоплатците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews