Брюксел похвалил МВР за работата по границата с Турция

Елица Мартинова 09 октомври 2013 в 17:12 2149 1

Бежанци.
Бежанци.

По време на срещата на вътрешните министри на страните-членки в Брюксел служителите на Гранична полиция са били похвалени за добрата си работа по границата с Турция.

Това съобщи зам.-министърът на МВР Пламен Ангелов по време на заседание на парламентарната Комисия по въпросите за децата, младежта и спорта. В него участваха зам.-министри от различни ведомства - Мукаддес Налбант от образователното министерство, Лазар Лазаров от социалното ведомство, зам.-министърът на МВР Пламен Ангелов , както и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Заместник-вътрешният министър Ангелов посочи, че към момента на територията на България има 6500 бежанци. Според статистиката на МВР над 60% от тях са сирийски граждани.

Ангелов уточни, че се полагат усилия за контрол върху притока на бежанци по турската граница и изтъкна, че успеваемостта на Гранична полиция е почти 100%. Той заяви, че от 7 октомври работи граничен разпределителен център, в който се проверяват статутът и националността на хората, желаещи да влязат в България.

Той съобщи, че в Момчилград и Харманли в най-скоро време трябва да бъдат разкрити нови центрове за бежански. Зам.-министърът допълни, че към момента правителството не планира инвестиции за нови центрове в столицата.

Ангелов успокои, че няма данни за увеличаване на тежката престъпност заради бежанската вълна от Сирия.

"Няма друго освен дребни кражби на хранителни продукти. Отчитали сме само престъпна дейност, която да излиза извън насъщните човешки потребности", каза Ангелов.

Той изтъкна, че Европейската комисия счита ситуацията в България за приоритетна и е обещала да окаже експертна, техническа и финансова помощ на страната ни. По думите на зам.-министъра в момента условията и размерът на финансовата помощ се уточняват. Ясно е обаче, че България ще има шест месеца, в които да усвои средствата.

Зам.-министърът по социалната политика Лазар Лазаров коментира, че до момента в страната има 135 деца, дошли в България без придружител. Лазаров уточни, че министерството полага специални грижи за тях.

Зам.-министърът заяви, че чужденците, които са се сдобили с нужния статут, ще могат да се възползват от посредническите услуги на бюрата по труда, за да намерят работа.

Лазаров призова обществото да се съобразява с тези правила и подчерта, че България е част от европейската общност и е подписала Конвенцията за чужденците. Той припомни, че когато българите пътуват само с личните си карти в Европа, се ползват със същите права.

Мукаддес Налбант, зам.-министър на образованието, коментира, че едно от най-големите предизвикателства, с които страната трябва да се справи, е езиковата бариера, която разделя чужденците от обществото. Тя изтъкна, че до момента има 138 деца, които са заявили желание да изучават български език.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков пък успокои, че на границата с Турция се извършват всички необходими проби, които трябва да установят дали бежанците са преносители на вируси или други заболявания. По повод акцията по ваксинация на сирийските деца, дошли в България, той съобщи, че МЗ се е свързало със Световната здравна организация. Оттам са информирали, че преди започването на военния конфликт в Сирия, в страната е имало добра организация по имунизирането на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови