Битката на "Младост" за спасяване на дърветата

Владимир Йончев Последна промяна на 23 април 2013 в 15:18 9241 28

Мястото, където 30 години са стояли дърветата. Сега вече не са там, а преместени, защото пречат на строеж. Снимка OFFNews
Мястото, където 30 години са стояли дърветата. Сега вече не са там, а преместени, защото пречат на строеж. Снимка OFFNews

Строителна фирма започна да изкоренява дървета в междублоковото пространство край блок 320 в столичния квартал "Младост" 3.

След публикация на OFFNews и призиви във Facebook около блока се събра жива верига от хора и се опита да спре изваждането на дърветата.

Нарочно избраха време, в което хората са на работа. В момента не сме достатъчно и не можем да сключим живата верига, разказа Сабина, която живее в най близкия блок.

В момента, в който говорехме тя беше прегърнала едно 30-годишно дърво и се мъчеше да го спаси от багерите.

Хората от строителната фирма я заплашваха, че ще я арестуват.

Върху застрояването на зелените площи в Младост има мораториум. 

За преместването на четирите бора пред блок 320 фирмата "Алпин джобс" има всички необходими разрешителни от общината.

Мотивите на общината да разреши е, че теренът е частен, а дърветата няма да бъдат унищожени, а преместени.

Три от дървета са пресадени вече в близост до бл. 322 в квартала на около 50 метра от строежа. Очкава се това да се случи и с последното дърво. 

Хората от квартала обаче се притесняват, че възрастта на растенията ще им попречи да се захванат добре за новата почва и те ще загинат. На мястото на събитието е и Боби Сандов, председател на партия "Зелените".

Към 17 ч. при протестиращите дойде кметът на район "Младост" Цвета Авджиева и поиска от "Алпин джобс" да донесе утре сутринта при нея всички разрешителни за преместването на дърветата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!