България на бунт: ден пети (видео)

OFFNews 18 юни 2013 в 18:29 15485 36

Протестът. Снимка: Сергей Антонов
Протестът. Снимка: Сергей Антонов

И днес OFFNews.bg проследи на живо протестите в София и цяла България.

Хронология на събитията от вторник:

22.40 ч. - София - Протестът е към края си. Част от демонстрантите се отправиха към Орлов мост и блокираха движението там. 

22.30 ч. - София - След като жива верига от полицаи отцепи района пред Партийния дом на площад „Независимост” и не позволи на протестиращите да тръгнат към централата на „Атака”, те се отправиха към Народното събрание. 

22:20 ч. - София - Демонстрантите освиркаха централата на ДПС

22.12 ч. - София - Пред централата на БСП демонстранти раздадоха вода на полицаите. По униформите на служителите на реда протестиращи поставиха и нарисувани сърца. Мигове на приятелство.

22.00 ч. - София - Депутатът от БСП Георги Кадиев слезе при протестиращите пред централната на партията. Той беше залят с бира и замерван с тоалетна хартия.

21.49 ч. - Пловдив -  Над хиляда демонстранти излязоха във вторник вечерта на протест в Пловдив. Протестиращите преминаха през местните централи на "Атака" и ДПС, а след това до Съдебната палата призоваха за касиране на изборите. По-късно шествието премина бул."Цар Борис Трети Обединител" и през Тунела се отправи към централата на БСП. Протестиращите обявиха, че утре отново ще има протест пред Областната управа, който е срещу назначението на Венцислав Каймаканов за областен управител.

21.42 ч. - София - Демонстрантите освиркват централата на БСП. Хиляди скандират „Оставка”, „Долу БСП”, „Червени боклуци”.

21.25 ч. - София - Около стотина демонстранти се отбиха на ул. „Граф Игнатиев” 10 - централата на КТБ, за да протестират там. След това и те се вляха в множеството, което потегля към "Позитано" 20

21.20 ч. - София - Хиляди протестиращи преминават по бул. "Витоша"

21:05 ч. - София- Шествието премина край Моста на влюбените, а след това пред централата на ГЕРБ. Демонстрантите скандират „Мафия”.

 

20:42 ч. - София - От МВР съобщават, че на днешния протест има групи, за които има данни, че подготвят безредици.

След началото на днешния протест в столицата до 20 часа 9 души са отведени в столичното пето РУП. За част от тях е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Има и такива без документи за самоличност. Служители на реда са разпознали мъж, който снощи хвърлял предмети по време на протеста пред централа на една от политическите партии. Той също е задържан.

20.20 ч. - София - Протестиращите потеглиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в столицата. Орлов мост е блокиран. Движението е спряно по бул. „Цариградско шосе” и на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

20.03 ч. - София - Пред централата на "Атака" снажен младеж от Хасково сподели пред репортер на OFFNews, че вчера и днес е получил по 40 лева, за да стои пред централата на "Атака" и да пази националистите.

19.55 ч. - София - Над 10 000 души протестират пред Парламента

19.50 ч. - София - Двама провокатори, провалили живото включване на репортерката от bTV Миролюба Бенатова, са арестувани. Те не носели личните си карти.

19.44 ч. - София - ИЗВЪНРЕДНО: На стълбите на бившия партиен дом се появи група провокатори. По информация на OFFNews това са активисти на "Атака", внедрени в множеството да създават безредици. Броят им е около 150 души.

Междувременно провокатори провалиха живо включване на репортерката от bTV Миролюба Бенатова, бутнали са и телефона на репортерката от Канал 3 Снежана Петрова. Нападателите на репортерите на bTV и Канал 3 са се представили като активисти на Национално движение "Свобода".

19.42 – Пловдив – Демонстрацията е пред централата на БСП в града. Протестиращите скандират „Довиждане“, „Мафия“, както и „Горчиво“, както и обидни думи по адрес на лидера на БСП Сергей Станишев. Някои заявиха, че дават три дни на правителството на Пламен Орешарски да се оттегли, като заявиха категоричното си решение протестът да продължи. Пеят националния химн и обещаха следващият протест да е утре в 8 сутринта пред областната администрация, която бе оглавена от кадър на ДПС.

19.30 ч. - София - Демонстрантите пред Министерски съвет вече са около 10 000. Те скандират "Оставка"  и "Червени боклуци"

19:22 ч. - София - Депутатът от "Атака" Павел Чернев доведе група от яки младежи откъм Археологическия музей 

19.20 – Варна - Над 300 души блокираха кръстовището пред сградата на общината с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Малко по-късно шествието пое към катедралата, блокирайки бул. „Мария Луиза”. Хората скандират „Оставка” и „Долу БСП и ДПС”. „Не сме платени, мразим ви безплатно”, „България не е за продан” са част от плакатите в шествието. Варненци протестираха пред централите на ДПС и БСП.

 

19.15 – Пловдив - Около 500 души блокираха булевард "Шести септември" и скандират: "Оставка" и "Избори" пред Съдебната палата. Протестиращите се насочват към булевард "Цар Борис Трети Обединител" и тунела.

19.11 ч. - София - Пред централата на "Атака" са се събрали около 300 снажни активисти на партията. В реч към симпатизантите Волен Сидеров определи демонстрантите срещу него като "наркомани".

18.55 ч. - София - Демонстрантите пред Министерски съвет вече са над 5000 

18.50 ч. - София - Активисти на "Атака"  блокират пътя към централата на партията в София при ул. „Г. С. Раковски” и бул. “Дондуков”

18.45 ч. - София - Хиляди се събират за протеста пред Министерски съвет

Пети ден демонстранти  изразяват недоволството си от управлението на кабинета „Орешарски“.

Само месец след парламентарните избори, проведени на 12 май, цяла България се вдигна на крака срещу новото правителство. Поводът за гнева на хората стана избора на медийния магнат Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Над 10 000 души само в София и хиляди из цялата страна се стекоха на протест в петък, часове след като депутатът на ДПС оглави ДАНС. В резултат на гражданската позиция в събота Пеевски изрази готовност да се оттегли в отворено писмо.

Премиерът Орешарски и лидерът на БСП Станишев, които ден преди това стояха категорично зад кандидатурата му, също смениха позицията си. Това обаче не успокои хората, които насочиха гнева си срещу кабинета, който е издигнал Пеевски.

Само за няколко дни протестите в цяла България се разраснаха, а гневът се насочи срещу всички парламентарно представени партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!