24 села блокирани от снега

Мадлен Шишманова 19 февруари 2012 в 13:25 1256 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Достъпът до 24 села и четири махали е блокиран заради тежките метеорологични условия, съобщава МВР. Те сатериторията на областите Видин, София, Перник, Смолян и Кърджали. Спасителни екипи опитват да пробият блокадата, за да доставят на хората храна, лекарства и стоки от първа необходимост.

И днес остава бедствено положение в хасковските общини Харманли, Любимец и Свиленград, община Сливница в Софийска област и община Бойница във Видинско, пише в съобщението на МВР.

Продължават операциите по преодоляване на последиците от наводнението в Област Хасково. Създадена е организация за провеждане на аварийно-възстановителните дейности, доставка на въглища, дърва за огрев и дезинфектанти в с. Бисер.

Продължават и възстановителните дейности по дигите на река Марица в района на Свиленград и на река Харманлийска до Хармали, както и по отводняването и възстановяването в  с. Бисер. Извършва се оценка и описване на щетите от наводненията. Осъществяват се проверки за установяване на състоянието на язовирите и проводимостта на речните корита в Хасковска област.

През изминалото денонощие спасителни екипи са работили по изтегляне на общо 18 закъсали транспортни средства в областите София град, Перник и Монтана. Без ток са две населени места - с. Медешевци, община Грамада, и с. Извор махала в община Кула. Състояние на водните басейни, язовирите и речните корита Непрекъснато се следи и анализира нивото на язовирите и на река Тунджа в нейните критични точки. Експертни групи от състава на Язовири и каскади при МИЕТ продължава с огледите за състоянието на потенциално опасните язовири на територията на страната. Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Няма преливащи язовири от каскада “Арда”, нивото им продължава да спада. Контролирано се изпускат язовирите Доситеево и Тракиец. През последното денонощие водните нива на реките в Дунавския водосбор, както и на Черноморските реки, са останали без промяна или са се понижили. Състояние на ГКПП и републиканската пътна мрежа Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки се обработват и опесъчават. На ГКПП-Дунав мост пропускането на автомобили в двете посоки е нормално. Поради снегонавяване продължава да бъде затворен пътят Кула – ГКПП-Връшка чука. Пропускателната дейност на граничния пункт е преустановена. 12 товарни автомобила и един микробус изчакват разчистване на пътната отсечка, за да влязат на територията на страната. По заявка чрез сръбските гранични власти се доставя храна и вода на хората, които чакат на входа. Пропускателната дейност на ГКПП-Брегово е възстановена за всички видове автомобили и в двете посоки. Отпада ограничението за движение на МПС с вериги през ГКПП-Гюешево. Състояние на проходите Затворени за МПС са проходите "Златишки", "Твърдишки", "Върбишки", "Троянски". Движението на товарни МПС през "Дюлински проход" е забранено, а през "Вратник" и "Шипка" е забранено е движението на МПС над 10 тона. През "Айтоски" проход е забранено е движението на МПС над 20 тона. Проходът "Петрохан" е отворен и проходим при зимни условия. Забранено е движението на МПС над 10 т поради пропаднал участък от пътя в района на с. Гинци. Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Съществува е потенциална лавинна опасност. С вериги трябва да се движат всички автомобили през проходите "Рожен" и "Превала", а товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета през ,"Превала" и "Пампорово". Състояние на автомагистралите Магистрала "Тракия" е суха, на отделни места пътната настилка е мокра. Поради повреда в ел. инсталацията в дясната тръба на тунел "Траянови врата" (София-Пловдив) няма осветление и е въведено ограничение на скоростта до 60 км/час. Автомагистралите "Хемус" и "Люлин" са с мокра пътна настилка. През фериботите на ГКПП-Никопол и Свищов не преминават МПС поради спиране корабоплаването от българска и румънска страна. Летище Пловдив е затворено заради мъгла, а летище Варна заради планиран ремонт.    
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови