Остава бедственото положение в Хасково и Велинград

Юлиан Христов 10 февруари 2012 в 09:46 2038 0

Зима в Родопите
Зима в Родопите

Остава обявеното бедствено положение в Хасково и Велинград. Усложнена е обстановката в областите Бургас, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Смолян, Пазарджик и София. Спасителните сили продължават дейността си съгласно плановете и конкретната обстановка, съобщиха от МВР.

За денонощието екипите на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали 275 сигнала за произшествия, от които 87 пожара и 180 спасителни дейности. През изминалото денонощие са изтеглени 23 закъсали превозни средства в областите София град, Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана.

Продължиха дейностите на екипите за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Започна оценка и описване на щетите от наводненията в района на село Бисер.

Отменени са бедствените положения в общините Поморие, Антон, Сливо Поле, Костинброд и областите Шумен и Кърджали. Продължава обявеното бедствено положение в област Хасково и Велинград.

Заради спиране на корабоплаването на по река Дунав и невъзможността за осъществяване на фериботна връзка при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът беше пренасочен към Дунав мост.

От 13.00 часа вчера е възстановено движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона и в областите Русе, Бургас, Шумен, Разград, Добрич и Варна, забраната остава в областите Силистра и Хасково. Поради лоши метеорологични условия летище Пловдив е затворено. Летище Варна е затворено за планов ремонт. Пристанищата Варна и Бургас работят нормално. В 24 населени места на територията на области София (Самоков, Своге, и Костинброд), Смолян (Баните, Рудозем и Девин), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Пазарджик(Велинград) и Хаково е затруднен достъпа за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Органите на МВР съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Продължават да преливат общо 6 язовира - яз. Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия, яз. Ясна поляна и яз. Йовковци. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден в нивото на река Тунджа при Елхово беше отчетен застой от около 3 м.  Без електрозахранване продължават да са 29 населени места в областите София, Добрич, Смолян, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а други 31 са с нарушено водоснабдяване.

Снощи от Унгария пристигнаха 100 000 чувала за пясък. Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита: от Италия - 20 зимни палатки; от Белгия - 80 000 чувала за пясък и 2000 кв. м. ГЕО текстил за диги. Днес се очаква да пристигне помощта от Румъния /80 000 чувала за пясък/ и помощта от Полша /2000 кв. м. ГЕО текстил за диги/. Създадена е необходимата организация за посрещане и съпровождане до местата за разтоварване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови