Бедствено положение в пет общини

OFFNews 18 февруари 2012 в 13:31 1818 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В пет общини в областите Хасково, Видин и София-област остава бедственото положение. Те са Харманли, Любимец, Свиленград, Сливница и Бойница, съобщи МВР. Все още има трудно достъпни населени места. Поради снегонавявания е затворен пътят между селата Братушково - Радуловци и Алдомировци - Извор в община Сливница. В община Бойница са затворени пьтищата до селата Големаново, Киряево, Извор махала, Старопатица, а в община Кула - до Цар Петрово. В община Грамада са затворени пътищата до селата Бояново, Медешевци и Водна. Продължават спасителните операции на "Пожарна безопасност и защита на населението" и местните власти за осигуряване на достъп до населените места и снабдяване на жителите с продукти от първа необходимост.

След наводнението Продължават и възстановителните работи след наводнението в село Бисер, област Хасково. На място работят екипи на МВР, електроснабдителните дружества, БЧК, Спешна помощ, ВиК. Работи се и по възстановяването на дигата на река Харманлийска в границите на Харманли и на дигата на река Марица в района на Свиленград. Възстановено е водоснабдяването на село Доситеево. Няма населени места без ток.

Язовири

Няма преливащи язовири.

Продължава контролираното изпускане на яз. Доситеево и на яз. Тракиец. Нивото на река Тунджа при Ямбол е 258 см при критично ниво 590 см, а при Елхово – 228 см при критично ново 368 см. По река Дунав има ледоход от 30% до 70%  в българския участък. Реката е замръзнала в участъка между Тутракан и Силистра.

Пътища Републиканските  пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки се обработват и се опесъчават.

Състояние на проходите:

„Златишки” - затворен за МПС; „Твърдишки” - затворен за МПС; ,,Върбишки” - затворен за МПС; „Троянски” - затворен за МПС; „Дюлински” - забранено е движението на товарни МПС; „Айтоски” -забранено е движението на МПС с тегло над 20 т през стоманен мост на р. Казан дере; „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т. от (Велико Търново-Сливен); „Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.; „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 10 тона, а товарните без ремаркета и полуремаркета; отворен и проходим в зимни условия. Организирано е постоянно КПП, поддържано от служители на РУП-Берковица, за помощ, съдействие и контрол на водачите на МПС. „Рожен”- всички автомобили да се движат с вериги; ,,Превала” - всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета; „Пампорово” - товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Състояние на автомагистралите:

„Тракия”: суха, на места мокра пътна настилка. В тунел ”Траянови врата” дясната тръба (София-Пловдив)  поради повреда в ел. инсталацията няма осветление и е въведено ограничение на скоростта до 100 км/час; „Хемус”: мокра пътна настилка; „Марица”: суха пътна настилка; “Люлин”: мокра пътна настилка. Граница Пътят Кула – ГКПП-Връшка чука е затворен поради снегонавяване. Пропускателната дейност е преустановена. На пункта чакат 8 товарни и три леки автомобила. Има ограничение за движение на товарни автомобили през ГКПП-Брегово. През фериботите на ГКПП-Никопол и Свищов не преминават МПС поради спиране корабоплаването от българска и румънска страна. Летище Варна е затворено за планов ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови