20.02.2013 - Нощта на страната без премиер (снимки)

Владимир Йончев 20 февруари 2013 в 18:47 9601 13

Нощта на страната без премиер. Снимка:Сергей Антонов
Нощта на страната без премиер. Снимка:Сергей Антонов

И тази вечер OFFNews продължава да следи събитията в центъра на София, Варна, Пловдив и Благоевград минута по минута.

Пловдив - 18.00 часа - Демонстрантите започнаха да се събират на площада пред Централна поща в града. Протестиращите се разминаха без напрежение със събралите се десетина души в подкрепа на правителството на Бойко Борисов.

Варна -  18.05 часа – Протестиращи започнаха да се събират пред сградата на общината във Варна. Ръководителите на протеста призоваха протестиращите да бъдат толерантни и да не толерират провокации. Днес се появиха и първи искания за оставка на кмета на града Кирил Йорданов. В инициативния комитет на протеста има известно разцепление – няколко души са го напуснали заради съмнения, че в него има хора с политически възгледи. Засега не е ясно по какъв маршрут ще потегли протестът.

Варна - 18.27 часа - Варненското шествие потегли по маршрут от община към катедралата, по бул. „Сливница“ и обратно към общината. Преди шествието имаше изказвания и призиви за служебно правителство или свикване на Велико народно събрание. Имаше искания за оставки. Неформалният лидер на протестите във Варна Иван Петров първоначално беше обвинен в партийна принадлежност. Самият той излезе пред протестиращите и отрече тези твърдения. Протестиращите се разграничиха от всички партии и заявиха, че всички 240 депутати в парламента са от един отбор. Днес стана ясно, че общината е предоставила зала, в която протестиращите да се съберат утре и да излъчат свои представители за предстоящата среща на инициативните комитети от страната.

София- 18.30 часа - Демонстранти блокираха кръстовището на Орлов мост.

Пловдив - 18.40 часа - Близо 500 души блокираха един от най-големите булеварди в Пловдив - „бул. Цар Борис III Обединител“. Полицията отклонява движението от пътя на протестиращите.

София - 18.45 часа - От двете страни на парламента се провеждат две паралелни демонстрации: около стотина души протестират под мотото „Искаме си Бойко“, а от другата страна над 1000 души са се събрали на протест срещу Бойко Борисов. Два кордона от по десетина полицаи застанаха между двете протестиращи групи.

Варна – 18.50 часа – Протестиращите блокираха бул. „Владислав Варненчик“. Движението по булеварда е блокирано и в двете посоки, а протестиращите викат „Мафия“ и „Българи юнаци“. Към шествието постоянно се включват граждани.

София - 18.58 часа - Провокатори се готвят да трошат парламента, за да не се гласува оставката на кабинета "Борисов". Тази информация получиха част от организаторите на протеста от полицаи, които ги предупредиха, че очакват това да се случи всеки момент.

София - 19.20 часа - След като част от организаторите на протеста срещу Борисов предупредиха демонстрантите за провокатори, шествието потегли към Орлов мост. Пред НС останаха около стотина симпатизанти на ГЕРБ

Пловдив – 19.21 часа – Протестът приключи с аплодисменти и овации към полицаите. Близо 400 души благодариха на служителите на МВР, че не са позволили провокации и че са охранявали протеста – така, че той да премине без инциденти. Протестът блокира за малко „бул. Цар Борис III Обединител“. Протестиращите бяха аплодирани от хората, които не се включиха в протеста. Автомобилите и колите от градския транспорт посрещнаха шествието с клаксони. Протестът продължава и утре от 17.00 часа пред сградата на EVN, като маршрутът на протеста не е ясен. Очаква се утре да има и отделен протест на роми от кв. Столипиново.

София- 19.30 часа - Орлов мост е блокиран. В момента демонстрантите са над 2000.

Варна – 19.32 часа – Протестиращите се върнаха пред сградата на общината. Над 2000 души поздравиха жандармеристите. До момента няма данни за сблъсъци.

София - 19.40 часа - Пред НС останаха около десетина привърженици на ГЕРБ. Те призовават демонстрацията в подкрепа на кабинета "Борисов" да продължи утре в 8 часа сутринта и всеки привърженик на ГЕРБ да носи гербер в ръка.

София - 19.55 часа - Над 2000 демонстранти потеглят от Орлов мост към парламента. Отново има слух, че се готви погром над парламента.  Полицията и жандармерията се преместиха пред НС. В момента пред НС има двоен кордон.

Варна - 20.06 часа – Протестиращите се отправиха към сградата на Енерго Про. Протестът приключи, но малка част от хората се отправиха към сградата на електроразпределителното дружество. Те пяха химна, а към полицаите нямаше никаква агресия, дори и вербална.

София - 20.10 часа - Демонстранти освиркаха екип на bTV при пряко включване на репортерката Генка Шикерова. Протестиращите скандираха "Долу bTV! Продажници!"

София - 20.25 часа - Протестът потегли от НС към Президентството

Благоевград – 20.30 часа – Над 500 души се събраха на протест в Благоевград в сряда вечерта. Организаторът на протестните действия в Благоевград Люси Манова коментира, че оставката на Бойко Борисов е една малка победа и от сега нататък започват големите промени. Протестиращите настояват за премахване на ЧЕЗ, на всички ЕРП-та и монополи от страната. Манова заяви пред демонстрантите, че в събота организаторите на протести и инициативните комитети ще се срещнат в София, за да се координират и да стигнат до единно решение за това как да продължат протестите.  

София - 20.35 часа - Въпреки че беше обявено, че протестът продължава пред Президентството, шествието зави през "Кристал" по "Раковска" - към централата на ЧЕЗ.

София - 20.52 часа - Шествието е пред ЧЕЗ

София - 21. 15 часа - След като постоя около половин час пред сградата на ЧЕЗ на „Раковска“ шествието от около 500 души потегли към кръстовището на „Патриарх Евтимий“ и „Витошка“. На няколко пъти полицията с мегафони призова демонстрантите да не хвърлят предмети и да няма насилие към полицаи, като посланията бяха внимателни и учтиви.

София - 21. 20 часа - Шествието потегли по „Витошка“.

София - 21.30 часа - Протестът се отправя към Президентството

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!