Таньо Марковски за спецификата на сделките с имоти по време на COVID

OFFNews 24 септември 2020 в 15:29 7120 0

Жилищните недвижими имоти се характеризират с най – висока стойност на фона на останалото потребление на домакинствата. Те са и най–голямата инвестиция която домакинствата правят. Жилището е неоспорима потребност на домакинствата, от една страна, но и много скъпа стока от друга. Жилищният пазар в България до преди няколко месеца се намираше в подем.

Ценовите равнища на недвижимите имоти, към началото на 2020 г. се доближаваха до нивата от предкризисната 2007 година. В някои региони, предимно София, Варна, Пловдив и Бургас, обема на новото строителство не успяваше да отговори на растящото търсене на жилища. Динамиката на растящото търсене на недвижимости, се обяснява от една страна с увеличението на доходите на населението, предимно в големите градове, и най – вече в столицата, и от друга страна, с тенденцията за плавно понижава на нивата на лихвените проценти при жилищните и ипотечни кредити през последните години.

И докато ръстът на цените на имотите през годините 2005 – 2007 според много анализатори беше спекулативен, изпреварваше значително темповете на ръст на доходите, и на практика доведе до балон, след финансовата криза от 2008 г. възстановяването беше бавно и отне между 4 и 5 години, но за сметка на това пазарът стана много по – балансиран. Ръстовете в цените на имотите на годишна база бяха в диапазона 5-7 %, а очакванията за 2020 г. бяха цените на имотите ще останат стабилни и пазарът ще функционира с нормални темпове.

Уви пандемията Covid 19, засегна всички сектори, както на глобалната икономика, а също така и на местната икономика. Видни икономисти и анализатори изразяват мнението, че въвеждането на карантинни мерки доведе до рекордните спадове в икономиките. Въпреки че и в миналото е имало пандемии, и по – опасни болести, НО - „никои не е затварял света”. Именно ограниченията и многото неизвестности и спекулации свързани с влиянието на COVID – 19, доведоха на известно охлаждане на пазара и отдръпване на част от участниците в него – в т.ч. купувачи, продавачи и строителни предприемачи.

Именно тези ограничения бяха причината пазарът на недвижими имоти, на практика да „замръзне” от средата на март до края на май на 2020 г. През летните месеци обаче се наблюдава известно съвземане на пазара и завръщането му към нормалността. През този период се наблюдава минимална корекция в ценовите равнища на имотите, която е в границите на 5 до 10 %.

Именно крехкото съживяване на пазара, кара специалистите в сферата на недвижимите имоти и участниците на пазара да имат положителни очаквания към послените месеци на 2020 г., а също и за 2021 г. Нещо повече, от около две години се наблюдава тенденция чуждестранни граждани, от всякакви възрасти, предимно от страни членики на ЕС да се ориентират към България като място за живеене. Това се обяснява с по – скъпия живот в Западна Европа и данъчната тежест от една страна, и със сравнитено достъпния начин на живот в България от друга. Като пример можем да посочим европейски столици като Париж, Берлин, Виена, Брюксел и др., в които месечния наем на двустаен апартамент е не по – малко от 1000 евро, а цените на 1 кв.м. са над 5000 евро.

Изследване във Франция показва че, средностатистическия работещ французин, започва да работи на 01-01 и работи за държавата до 31-09. „Всеки експерт в областта на имотите знае, че недвижимите имоти са нещо, към което хората със спестявания прибягват винаги по време на криза“ - посочва Таньо Марковски. По-подробен негов анализ на пазара е достъпен тук.

Друг положителен фактор, предполагащ възстановяването на имотния пазар е поведението на банките – лихвените проценти останаха на безпрецедентно ниски нива, експанзионистичната /винаги промоционална / политика на банките се запази и към настоящия момент.

За големите градове – София, Варна и Пловдив се запазва тенденцията да са притегателен център за работоспособно население, което има жилищни нужди. Над 55% от купувачите са млади хора.

По -голямата част от бизнеса се върна към нормалното си функциониране, като дори и тежко засегнатия хотелиерски отрасъл, е с очаквания за удължаване на летния сезон поне до края на септември, което ще намали първоначално очаквания негативен ефект от пандемията.

И не на последно място, очаква се в началото на 2021 г. да има ефективно лечение и ваксина срещу COVID, което ще ни върне към нормаността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови