Еврозона деблокира 2.8 милиарда евро за Гърция

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 14:37 3056 0

ЕС отпусна 2.8 милиарда евро за Гърция

Еврозоната утвърди днес деблокирането на 2.8 милиарда евро в рамките на третия план за спасяване на Гърция, след като Атина постигна напредък в исканите реформи, предаде Франс прес.

Днешното решение за отпускане на парите е сигнал, че гърците продължават темпово да постигат напредък в реформирането на страната си, се подчертава в комюникето на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който контролира отпускането на заеми на Гърция от еврозоната.

Европейските министри на финансите на 10 октомври вече одобриха частичното изплащане на този транш от помощта на стойност 1.1 милиард евро, след като Гърция приключи практическото прилагане на 15 реформи, за които настояваха нейните европейски партньори. Тази сума ще отиде за обслужване на дълга, допълва Франс прес.

Сред мерките, които бяха поискани от Гърция, е напредък в реформата на пенсионната система, управлението на банките и енергийния сектор.

Изплащането на оставащите 1,7 милиарда евро, които ще отидат за покриване на закъснели плащания, бе обвързано с предоставянето на допълнителни данни от Атина, която даде необходимите сведения на ЕСМ.

Отпускането на тези 2.8 милиарда евро се прибавят към първия транш от 7.5 милиарда евро, които Атина получи през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови