Тренд: 38% от българите се страхуват от бежанци, само 2 на сто от домашно насилие

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2018 в 11:45 3440 2

Почти всеки трети българин не се чувства сигурен в дома си. 78% от хората у нас пък смятат, че не могат да се разхождат навсякъде и по-всяко време, без да се страхуват от престъпление. 

Това показва проучване на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа" относно нагласите на българите по отношение на личната им сигурност. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г. 

220 хиляди пълнолетни българи са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната година. 62% от българите биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. 

90% от българите посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение. 

8% от хората се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място, показват данните на Тренд. 

38% е делът на българите, които заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете. По отношение на населеното място, то близо 50% от живеещите в столица споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-нисък.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация.

Респондентите бяха помолени да дадат оценка за определени институции по отношение на ефективност в контекста на въпроси свързани с личната им сигурност. Почти разполовено мнение се регистрира по отношение на ефективността на полицията - 42% са на мнение, че полицията работи ефективно, докато 44% са на обратното мнение. Ниски нива на оценка за ефективност се регистрира по отношение на съдебната власт – 21% ефективност, както и при законодателна – също само 21%. 

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем свързан с личната сигурност към полицията. Разлика се отчита при хората на възраст между 18 и 29 г., където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към роднини в сравнение с останалите възрастови категории. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата в по-голям дял биха се обърнали към полицията за сметка на живеещите в столицата.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами включително с насилие при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни в такава ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

31.01 2018 в 16:06

Те някои се страхуват и от таласъми.

8915

1

stoyiv

31.01 2018 в 14:24

Това как се съчетава с изсмуканите неизвестно откъде данни, че 1 милион българки били жертва на домашно насилие? Или ще изкарате българската жена мазохистка - всяка трета е бита и тормозена, но не се страхува от това, сигурно даже я кефи?