Сводка на войната, 31 март 2023 г. Зеленски в Буча : “Ние никога няма да простим”

Александър Леви и Катрин Гишар 31 март 2023 в 19:16 3630 3

Буча

Снимка Стоп кадър фейсбук

Няма да простим! Ще накажем виновните!, каза президентът Володимир Зеленски на годишнината от освобождението на Буча.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В Австрия речта на Зеленски в парламента не срещна единодушно одобрение. През последните месеци украинският президент говори в цяла Европа и дори във Вашингтон, но във Виена това все още не се е случило. "След безкрайни спорове", както посочва Die Presse, Володимир Зеленски най-накрая произнесе вчера реч чрез видеоконференция пред австрийския парламент. Но тя беше доста по-различна от тези, които се проведоха в Лондон или Париж, където украинският президент ясно призова за военна помощ за страната си. "Речта на Зеленски беше кратка, точна, трезва, без горчивина. Тя продължи единадесет минути", съобщава вестник Der Standard, който подчертава, че украинският президент "се е съсредоточил изцяло върху решаващите аспекти за Украйна и Австрия в завоевателната война, водена от Русия срещу страната му: хуманност, помощ за хората, спасяване на човешки животи, но също така и сигурност, свобода и запазване на човешките права. Нищо военно. И все пак тази реч, макар и съобразена с австрийската действителност, която е неутрална държава, бе помрачена от изблиците на някои политически партии. Избраните представители на крайнодясната FPÖ изчакаха началото на речта, преди да станат и демонстративно да напуснат залата, оставяйки на местата си плакати с надписи "Направете път на неутралитета" или "Направете път на мира". Ако подобно действие се очакваше от тази екстремистка партия, то отсъствието на почти половината от социалдемократите (SPÖ) беше изненадващо. Въпреки че всеки от членовете на SPÖ се оправда за отсъствието си - включително и лидерът на партията Памела Ренди-Вагнер - австрийската преса не се поколеба да говори за "бойкот" на Зеленски от страна на социалдемократите. "Не е случайно, че повече от половината депутати от групата на SPÖ бойкотират с отсъствието си появата на Зеленски", пише Der Standard.

Сграда с площ 41 000 кв. м на стойност над 24 млн. евро: това е което Алина Кабаева току-що е получила безвъзмездно от Газпром, близо до Сочи в Южна Русия. Във въпросната сграда ще се помещава дейността на нейната танцова академия, но също така и луксозен хотел с олимпийски плувен басейн, кино и спа център. Преди това тя е принадлежала на държавната компания Газпром, която я е използвала като социален център за своите служители. Алина Кабаева, която е смятана за неофициалната жена на Владимир Путин и майка на децата му, вече притежава пентхаус от 2600 кв. м на покрива на луксозна сграда в съседство, известен като "най-големия апартамент в Русия".

”Ние никога няма да простим". Днес Украйна отбелязва освобождението на Буча - градче в покрайнините на Киев, превърнало се в символ на зверствата, извършени от руските окупатори. За президента Володимир Зеленски денят на освобождението на Буча, парадоксално, е най-мрачният ден в живота му: защото е открил, както и целият свят, казва той, мащабите на руските военни престъпления. "Ние никога няма да простим", продължава той. "И ще накажем всички виновни. Заедно с колегите си от Молдова, Хърватия, Словакия и Словения той беше днес в Буча, за да се поклони пред паметта на жертвите. По данни на украинското правосъдие по време на 33-дневната окупация на Буча от руската армия са убити около 1400 души, включително 37 деца. 175 от тях са открити в масови гробове.

След тактическите ядрени оръжия - стратегическите ядрени оръжия. Обръщайки се към беларуския парламент (който наистина съществува), Александър Лукашенко призова, от една страна, за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и за преговори преди да заплаши света с "трета световна война". "Ако Западът отново ни излъже, Русия ще бъде принудена да използва всичко: фосфорни боеприпаси, обеднен уран и обогатен уран. Контраофанзивата на украинската армия е най-лошото възможно нещо при сегашните обстоятелства, тъй като ще унищожи всички надежди за преговори", каза той. Той също така допълни, че след като заедно с Владимир Путин са решили да разположат тактически ядрени оръжия в Беларус, в страната му може да има и "стратегически ядрени оръжия".

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

02.04 2023 в 10:09

прото-хитлерчета бол в Австрия

1005

2

eagle60

31.03 2023 в 19:42

защо солдафона не беше там - на годишнината от осшобождението ба Буча?! Или и той ще каже като онези, разпенените лиглъовци от БСП (омерзен съм да спомена имената им, че ще повърна от гнус!) , че това е "украинска постановка"? ИМПИЙЧМЪНТ СЕГА! Само да се коституира новото НС!

865

1

Constanza

31.03 2023 в 19:36

Явно Путин здраво е инвестирал в австрийския парламент.
 
X

Да помогнем на украинските деца!