Служебното правителство поражда противоречия мнения

Сатанизират Борисов, както Иван Костов преди години, Рашков хвърля "бомби" в обществото, но трябват доказателства, заяви Боряна Димитрова

OFFNews 30 май 2021 в 09:27 7435 0

30% са безапелационните привърженици на служебното правителство, 20 на сто са неговите противници. Всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение.

Това заяви социологът Боряна Димитрова от Алфа Рисърч по БНТ. На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53-54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25% няма да гласуват, но останалите следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията. 

"Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна", коментира социологът.

Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от кадровите назначенията на кабинета. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде - да сменим модела "Борисов". Да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите, обясни Димитрова.  

На първо място е доста сериозното съсредоточие на изява на властови ресурс, включително за формиране на общественото мнение, от страна на вътрешния министър Бойко Рашков. Сериозно смущение изпитвам от новата бомба, хвърлена от него в общественото пространство -  той се позовава на анонимен свидетел в обвиненията си към Бойко Борисов. Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе", коментира Димитрова. 

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции. По този начин по думите ѝ е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов. 

Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика, каза още социологът. 

Боряна Димитрова даде пример с гражданския протест срещу нападението над продавача на чорапи в Пловдив и заяви, че силовашкото поведение ще доведе до недоволство в обществото. 

Обединението в ляво, което инициира Корнелия Нинова, звучи положително, но не успя да компенсира вътрешнопартийните проблеми. Засега няма тренд нагоре, каза социологът. 

Според нея партията на Жан Виденов може да събере 1% на вота, но има значение за преразпределяне на русофилските гласове между нея, Атака, Възраждане. БСП контрира с Минчо Христов, предстои да видим какви ще са резултатите, обясни Боряна Димитрова. 

ГЕРБ е под силна обсада. Засега има спад в покрепата към ГЕРБ, но няма срив. Партията има нужда от сериозни парламентарни лица в областта на правото, икономиката, финансите. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще е в опозиция в следващия парламент, но трябва да бъде сериозна опозиция, коментира тя. 

Има такъв народ бележи ръст, може да бъде първа политическа сила. Но вниманието сега се префокусира, интересът се премести от партиите на протеста към служебното правителство. И ИТН, и Демократична Българи, и "Изправи се! Мутри вън" трябва да покажат собствената си специфична идентичност и политика, обясни още Димитрова. 

Тя подчерта, че е много важно какъв резултат ще постигнат тези формации и дали ще успеят да съставят правителство без подкрепата на системна партия. 

Очаквам малко по-висока активност на вота на 11 юли, защото има силен залог, каза още Боряна Димитрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови